Kermes Gelirleriyle Arakan'da Mahalle Kurulacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: '(Arakan'da yaşanan insanlık dramı) Bir taraftan diplomatik çözüm yolunda girişimlerimizi sürdürürken, diğer yandan da Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milleti olarak, oradaki inanlara yardım eli uzatmaya devam ediyoruz' 'Ülkemizden binlerce kilometre ötede yaşanan insanlık dramına sessiz kalmayan bir Türkiye var. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dünyanın neresinde olursa olsun tüm dünya mazlumlarına sahip çıkacak bir Türkiye var'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Arakan'da yaşanan insanlık dramının çözümüne ilişkin bir taraftan diplomatik çözüm yolunda girişimleri sürdürürken, diğer yandan da Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milleti olarak, oradaki inanlara yardım eli uzatmaya devam ettiklerini bildirdi.

Türk Kızılayı ve AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanlığının Arakan'da kurulacak konteyner kentte mahalle oluşturmak üzere "Yardım evini uzat" sloganıyla gerçekleştirdiği yardım kampanyası, Eminönü Yeni Camii önünde düzenlenen kermesin açılışıyla başladı.

Kermesin açılışına katılan Kaya, Türkiye'den binlerce kilometre ötedeki Arakan'da yaşanan drama sessiz kalamayacaklarını, oradaki mazlum kadınlar ve çocukları bir nebze de olsa rahatlatmak adına bir araya geldiklerini ifade etti.

İyilik hareketine destek veren İstanbullu tüm kadınlar adına yardım hareketini iletecek Türk Kızılayına teşekkür eden Kaya, "Ülkemizden binlerce kilometre ötede yaşanan insanlık dramına sessiz kalmayan bir Türkiye var. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dünyanın neresinde olursa olsun tüm dünya mazlumlarına sahip çıkacak bir Türkiye var." diye konuştu.

Arakan'da 2012'de dram yaşandığında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın orada olduğunu hatırlatan Kaya, şöyle devam etti:

"Bayramda orada katliamlar yaşandığını öğrendiğinde sessiz kalmayan Türkiye'nin bir Cumhurbaşkanı var, Başbakanı var. Elhamdülillah biz Türkiye Cumhuriyeti olarak oradaki drama sessiz kalmadık, kalmayacağız. Orada katliamlar yaşandığını öğrenir öğrenmez Sayın Cumhurbaşkanımız bayram boyunca diplomatik temaslarla oradaki krizin sona ermesi için girişimlerde bulundu. 20'den fazla devlet başkanıyla yaptığı görüşmelerde, oradaki zulmü durdurmak üzere girişimlerde bulundu. Sonrasında yine dünya gündemine Arakan'da yaşanan zulmü taşıdık. Hem Cumhurbaşkanımız hem Başbakanımız görüştükleri tüm ülke liderleriyle oradaki zulme karşı bir olmak üzere seslerini yükseltti. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi ile oraya gittik. Belki dünyanın hiçbir ülkesinde bir ülkenin cumhurbaşkanının eşi, binlerce kilometre ötede yaşanan bir zulme az da olsa merhem olmak üzere onca yolu katetmemiştir."

- "Yardım eli uzatmaya devam ediyoruz"

Arakan'da kadın ve çocukların yüzlerindeki masumluk, çaresizlik, hüzün ve kendilerini gördükleri andaki umut ışığını görmenin kendileri için unutulmaz bir an olduğunu dile getiren Bakan Kaya, ülkede hayatının hiçbir anında unutmayacağı bir gün yaşadığını anlattı.

Günlerce yürüyerek sırtlarında bebekleriyle zulümden kaçan anneler gördüklerini belirten Kaya, şöyle konuştu:

"10 gün boyunca yürümüş ve aç kalmış kadınlar gördük. Orada kadınlar yaşadıkları dramı, tacizleri başkaları üzerinden anlatıyorlardı. Bir kadının, insanların içinde yaşadığı tacizi anlatması çok zordur. Orada kadınlar yaşadıkları dramı, üçüncü kişiler üzerinden bize anlattı. Oradaki zulme Türkiye Cumhuriyeti devleti adına ilk andan itibaren 'dur' demek için tüm diplomatik girişimleri Sayın Cumhurbaşkanımız her platformda dile getirdi. Bangladeş ziyareti sonrasında İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Astana toplantısında İslam ülkeleri ortak bir bildiriyle bu zulmü kınadıklarını ifade ettiler. Yine Birleşmiş Milletler'de Sayın Cumhurbaşkanımız Arakan'daki zulmün durması için çağrıda bulundu. Bir taraftan diplomatik çözüm yolunda girişimlerimizi sürdürürken, diğer yandan da Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milleti olarak, oradaki insanlara yardım eli uzatmaya devam ediyoruz."

- "25 metrekarelik evler yapılacak"

Türk Kızılayının bugün Myanmar bölgesinde sahada faaliyet gösteren tek kuruluş olduğuna değinen Kaya, AFAD ve Türk Kızılayının kurdukları sofralarla uzun süre açlık yaşamış Arakan halkına yemek dağıttığını söyledi.

Düzenlenen kermesten elde edilen gelirin Arakan'daki konteyner kent yapımına destek vermek için kullanılacağının altını çizen Kaya, Türk Kızılayının AFAD ile Arakan'daki mazlumlar için 6 bin 500 liraya mal olacak yirmi beşer metrekarelik evler yapacağını bildirdi.

AK Parti İl Kadın Kolları ailesinin de konteyner kentte mahalle kurmak için emeklerini ortaya koyduğuna işaret eden Kaya, "Emeği geçen her kadınımıza ve ayrıca satın alarak destek olacak her vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Rabbim bu iyilik hareketine destek veren herkesten razı olsun, dualarımız oradaki mazlum kardeşlerimizle. Umuyoruz ki oradaki zulüm en kısa zamanda son bulsun ve oradaki inanlar da yerlerine, yurtlarına dönebilsinler. Onlar ülkelerine geri dönebilene kadar insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamaları hepimizin temennisi." ifadelerini kullandı.

- "Kampanyada şimdiden 100 bin lira toplandı"

Türk Kızılayı İstanbul Şubesi Başkanı İlhami Yıldırım da her ilçeden en az 5 ev olmak üzere, Arakan'da alt limit olarak 200 ev yapma hedefleri olduğunu bildirdi.

Sadece Eyüp'te 12 ev bağışı kadar bedelin hesaplarına yatırıldığına değinen Yıldırım, "Kampanyamız bugün kermes olarak start alıyor ama hesaplarımızda Kadın Kolları tarafından 100 bin lira toplanmış durumda. Tahmin ediyorum ki evlerin sayısı 300-400'ü bulacak" dedi.

AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Şeyma Döğücü de Arakan'a sırtını dönen her ülkenin insanlığa sırtını döndüğünü kabul ettiklerini dile getirdi. İl Kadın Kolları olarak her ilçeden en az beş ev bedeli kadar bağış toplamayı hedeflediklerini belirten Döğücü, İl Başkanlığı'nın da destekleriyle en az 250 konteyner ev kurmayı istediklerini vurguladı.

Arakan'da Türk Kızılayı'nın kuracağı konteyner kentte bir "AKKadın İstanbul Mahallesi" kuracaklarını ifade eden Döğücü, düzenledikleri kermesten elde edilecek gelirin de bu kampanyaya aktarılacağını bildirdi. Döğücü, kentin kurulmasının tamamlanmasının ardından AK Parti Kadın Kolları olarak burayı ziyaret ederek, Arakanlı kadınlarla bir araya gelmeyi istediklerini sözlerine ekledi.

Açılış programına Başbakan Binali Yıldırım'ın kızı Türk Kızılayı İstanbul Şubesi Başkanvekili Büşra Köylübay da katıldı.

Bakan Kaya ve beraberindekiler, daha sonra kermesi gezerek, stantlarda satışa sunulan yiyeceklerden tattı.

Kermes, 3 gün açık kalacak.
Kaynak: AA