İlker Başbuğ: Barzani'yi kanunsuz referanduma kim itti?'

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ, “Irak’ın kuzeyinde yapılan referanduma baktığımızda bunun kanunsuz olduğunu görüyoruz. Ancak irdelenmesi gereken Barzani’yi bu işe kimin ittiğidir” dedi. Kıbrıs sorununu da değerlendiren Başbuğ, “Kıbrıs sorununda bir çözüm olacağına inanmıyorum. Çünkü Rum tarafı, Türkleri azınlık yapmak istiyor. Türkiye buna müsaade etmez” dedi.

İlker Başbuğ: Barzani'yi kanunsuz referanduma kim itti?'
İlker Başbuğ: Barzani'yi kanunsuz referanduma kim itti?'
Türkiye Cumhuriyetinin 26'ıncı Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ, İstanbul Üniversitesinde “Yavru Vatan Kıbrıs” konulu seminer verdi.

Seminerde Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin yaptığı referandumu da değerlendiren Başbuğ, “Irak'ın kuzeyinde yapılan referanduma baktığımızda bunun kanunsuz olduğunu görüyoruz. IBKY hangi hakla böyle bir referandum yapabiliyor. Irak anayasası ortadadır. Irak anayasasın size böyle bir hak veriyor mu? Verse o zaman itiraz edemeyiz. Ama bakıyorsunuz böyle bir hak vermiyor. Hatta Irak anayasası 2007 yılına kadar tartışmalı bölgelerde bazı yaptırımların yapılmasını istiyordu. Bırakın bunu bir tarafa IBKY ile Irak anayasasının çizmiş olduğu bir yeşil hat var. Bu yeşil hatta baktığınızda Kerkük ve Musul yeşil hattın dışında kalıyor. Adam referandumu Irak anayasası içinde yer alan yeşil hat ve yeşil hattın dışında olan Musul ve Kerkük'ü kapsayacak şekilde yaptı. Bu bile cüretin ve legalitenin dışına ne kadar çıkıldığının göstergesidir. Bugün gelinen nokta ortadadır. Aslında şunu tartışmak lazımdır. Bu Barzani'yi bu işe kim itti? 25 Eylül'de yapılan referanduma nasıl gitti? Birisi mi itti bunu? Esasında bu referandumun nedenini araştırmak çok önem arz ediyor. Neden Barzani böyle bir referanduma gitme ihtiyacı duydu? Veya ne oldu? Bunu sorgulamak gerekiyor” diye konuştu.


Kaynak: İHA