Güney Sudan'da Kalıcı Ateşkes Görüşmeleri

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir, barış anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi ve kalıcı ateşkes ilan edilmesi amacıyla Sudan’daki BM yetkilileriyle görüştü

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir, barış anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi ve kalıcı ateşkes ilan edilmesi amacıyla başkent Juba’da BM temsilcileriyle görüştü. Toplantıda düşmanlıkların sona erdirilmesinin yanı sıra insani yardım kuruluşlarının yardım faaliyetlerini rahat yapabilmesine imkan sağlanması konuları da görüşüldü. Kıdemli cumhurbaşkanlığı danışmanı Nhial Deng, Cumhurbaşkanı Kiir’in, BM temsilcisi Nikki Haley ile olan toplantının "verimli ve yapıcı" geçtiğini bildirdi. Deng, "İki ülke farklı konularda bilgi alışverişinde bulundular" dedi.

Toplantıda barış anlaşmasının canlandırılması, kalıcı ateşkes ve düşmanlıkların durdurulması ve insani yardıma erişim gibi üç ana gündeme odaklanıldı.

BM Genel Sekreteri Haley, Kiir’in hükümeti ile Sudan’daki BM misyonu arasındaki işbirliğinin devamına güvence verdiğini ifade ederken insani yardım konusundaki endişeleri gündeme getirdi. Haley, "İnsani erişim sorunlarını iyileştirmek ve çözmek için birlikte çalışan bir mekanizma kurabildik ve gerçekten de bazı gelişmeler oldu. Hükümet yapılması gerekenin daha fazla olması gerektiğini kabul ediyor" dedi.

Kaynak: İHA