CHP Hatay Milletvekili Dudu Açıklaması

'Türkiye'nin, Suriye'de kalıcı barışın sağlanması için gereken tüm koşulları zorlaması gerekir. Bu, Türkiye'nin bekası için de elzemdir'

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, "Türkiye'nin, Suriye'de kalıcı barışın sağlanması için tüm koşulları zorlaması gerekir. Bu, Türkiye'nin bekası için de elzemdir." dedi.

Dudu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Hatay'ın güvenliğinin Türkiye'nin güvenliği olduğunu belirterek, Hatay'da tehlike yaşandığında bunun çanlarının Ankara'da çalacağını, İdlib'te atılacak yanlış adımlarını bedelinin önce Hatay'da ödeneceğini ifade etti.

Mevlüt Dudu, "Tüm diplomatik motivasyonunu Esad'ı devirme üzerine yoğunlaştıran AKP, bugün Türkiye'yi büyük tehlikelerle karşı karşıya bırakmıştır. Son dönemde atılan adımlarla birçok yanlıştan dönülmüşse de hükümetin Esad politikası halen belirsizdir." diye konuştu.

Bölgede, komşularda ve Ortadoğu'da yaşanan her gelişmenin, konjonktürel olarak diplomatik stratejinin de yenilenmesini gerektirdiğini anlatan Dudu, sadece "meydan okuma" üzerinden yürüyecek bir diplomasinin, Türkiye'nin hayrına olmadığını kaydetti.

"Türkiye'nin, Suriye'de kalıcı barışın sağlanması için tüm koşulları zorlaması gerekir. Bu, Türkiye'nin bekası için de elzemdir." diyen Dudu, sözlerine şöyle devam etti:

"İdlib'de süreli çatışmasızlık öngören Astana süreci üzerinden pozisyon almaya çalışmak, Türkiye için yeterli değildir. Yaşanan bu askeri durumun, Astana dışında diplomatik ve siyasi boyutlarıyla desteklenmesi, yeni girişimler yapılması, bölgesel ve küresel güçlerle çok yönlü iş birliklerine gidilmesi, Türkiye'yi ve güvenliğimizi zora sokmayacak adımlarla sağlamlaştırılması gerekmektedir. Türkiye'nin Afrin'e yakın noktalarda bulunmak istemesini destekliyoruz. Afrin, Hatay için dolayısıyla Türkiye için çok önemlidir. Çünkü PYD-YPG-PKK terör koridorunu kesmek, Hatay'ın güvenliği için gereklidir. Bu yüzden Afrin'i kuşatmamız gerekiyordu. Hükümetin bu hamlesi yerindedir. Benim uyarım, PKK-PYD-YPG güçlerine karşı önlem alırken Heyet Tahrir Şam ile yeni bir tehdide kapı aralamamak, bir tehlikeden korunurken yeni bir tehlikeye yelken açmamaktır. Nitekim bizim için gereken tek çözüm, İdlib'teki cihatçı terör gruplarının tamamen temizlenmesidir. İşte o zaman Suriye'de barış sağlanır ve Türkiye bölgesel huzura erebilir."

Dudu, "2 milyona yakın bir nüfusa sahip İdlib, cihatçıların kalesi konumundadır. İdlib'de 20 bine yakın silahlı cihatçı olduğu tahmin ediliyor. Burada Esad ile cihatçılar arasındaki olası bir çatışma, Türkiye'ye Hatay üzerinden göç dalgası ve silahlı cihatçıların akını gibi büyük bir belaya bulaşmamıza yol açacaktır." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA