Çalışan Sağlığı Ve Güvenliği Daire Başkanı Özlü Açıklaması

'İş yerlerinin de güçlü bir aile yapısına dönüştürülmesi gerekir. Bu, hasta çalışan için çok önemlidir'

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Ahmet Özlü, "İş yerlerinin de güçlü bir aile yapısına dönüştürülmesi gerekir. Bu, hasta çalışan için çok önemlidir." dedi.

Türkiye Sedef Hastaları Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen "Hasta Deneyimi Zirvesi 2017: Küresel Bir Sağlık Sorunu Olarak Sedef Hastalığı" toplantısında konuşan Özlü, Türkiye'de 30 milyon çalışanın hastalıkla iş ilişkilerini düzenlemeye çalıştıklarını anlattı.

Çalışma Bakanlığının iş sağlığı ve güvenliği konusunda yaptığı çalışmalarla her çalışanın ayrı ayrı değerlendirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Özlü, şunları kaydetti:

"Yöneticinin hasta bir çalışan için, fiziksel, ruhsal, psikolojik her türlü önlemin alması önemlidir. Bu önlemler alındığı zaman, hastaların yaşadığı olumsuzluklar da azaltılacaktır. Her bireyin potansiyelinin keşfedilmesi ve veriminin en iyi şekilde kullanılması için çalışma yapılması gerekir. İş yerlerinin de güçlü bir aile yapısına dönüştürülmesi gerekir. Bu hasta çalışan için çok önemlidir. İş devamsızlıkları gibi konuların tolere edilmesi, artı değerlerinin gözönünde bulundurulması çalışanın moralini yükseltecektir. "

Türkiye'de 23 bin aile hekimi olduğunu hatırlatan Özlü, iş yeri hekimliğinin de yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Uluslararası Sedef Hastalığı Dernekleri Federasyonu (IFPA/International Federation of Psoriasis Associations) Başkanı Lars Ettarp ise hastalar, hastayla ilgilenenler ve ilgili hasta dernekleri için bilgi akışı sağladıklarını dile getirdi.

Ettarp, "Sadece tıbbi derneklerle çalışmalar değil, engelli dernekleriyle de dirsek teması halindeyiz. Çünkü sedef hastalığı belli bir düzeyde engellilik de teşkil edebiliyor. Her yıl bilgi paylaşımı açısından 29 Ekim'i Dünya Sedef Hastalığı Günü olarak kutlamaya karar verdik." dedi.

Sedef hastalığının ortaya çıkışıyla ilgili çok az bilgi olduğunu ifade eden Ettarp, sedef hastalığının cüzzam gibi hastalıklarla eş tutulduğunu, bu nedenle pek çok insanın sedef hastalarını dışladığını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sedef hastalığı, kronik, bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Sosyal ve ekonomik hayatı etkiler. Hastaların kesinlikle bakıma ihtiyaçları vardır. Dünya Sağlık Örgütü'nün internet sitesinde de sedef hastalığıyla ilgili bilgi yayınlamasını istiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü, 2016 yılında 'Küresel Sedef Hastalığı Raporu'nu yayımladı. Sedef hastalığı hakkında toplumu bilinçlendirmek, politika yapıcıları, bireyleri bilgilendirmek ve hastaların haklarını savunmak gibi çabamız var."
Kaynak: AA