Atık Su Arıtma Tesisinde Sonda Geldindi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından kent için büyük öneme sahip olan Şanlıurfa Atık Su Arıtma Tesisinde çalışmalarda sona gelindi.

Atık Su Arıtma Tesisinde Sonda Geldindi
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Avrupa Birliği’nin işbirliği ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen 135 milyon liralık bütçe ayrılan, Şanlıurfa Atık Su Arıtma Tesisinde ŞUSKİ Genel Müdürü, daire başkanları, müşavir ve müteahhit firma yetkilileri ile ilerleme toplantısı yapıldı.

Şanlıurfa atık su arıtma tesisi

Avrupa Birliği Hibe Programı çerçevesinde yapımına devam edilen ve 2018 yılının başlarında tamamlanması beklenen 168 dönümlük alana kurulu Şanlıurfa Atık Su Arıtma Tesisi’nde fiziki gerçekleşme oranı yüzde 72 düzeylerine ulaştı.Proje aşamalarından olan kolektör hat döşeme çalışması toplam 22 kilometre olarak tamamlandı. Atık su tesisi bittiğinde 144.833 metreküp/gün kapasiteli olarak faaliyet gösterebilecek.

Çevre dostu proje

İleri biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinin tamamlanması ile 800 binin üzerinde nüfusun atık suyu doğaya arıtılmış bir şekilde kazandırılacak. Aynı zamanda kendi enerjisini de üretecek olan tesis, tarımsal arazilerde de kullanılacak olan arıtılmış suyun oluşturacağı tasarruf ile milli servete önemli oranda katkı sağlamış olacak.

Türkiye’de bir ilk

Türkiye’de bu büyüklükte şebeke elektriği kesile bile kendi ürettiği elektrik ile işletmeye devam eden ilk ve tek atık su arıtma tesisi özelliğinde olacak. Atık su arıtma tesisi, 4 adet ve 60 metre çapı ile Türkiye’deki en büyük son çökeltme tanklarına sahip bir tesis olacak.
Kaynak: İHA