Akıncı Üssü Davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılanmasına, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılanmasına, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan sanık eski kurmay binbaşı Selim Hakan Taş, 15 Temmuz'da Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda mesaideyken Kurmay Başkanı'nın kendisi arayıp gece koruma tatbikatı olacağını, saat 23.30 gibi hazır olması gerektiğini söylediğini anlattı.

Evinde oturduğu sırada, saat 19.00 gibi kendisini Mustafa Albay olarak tanıtan kişinin aradığını öne süren Taş, tatbikatın öne alındığını ve acilen Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na gitmesi gerektiğini söylediğini iddia etti.

Taş, aynı birlikte görevli olan ve o gün kendisini almaya gelen Onur Kahveci ile birlikte MSB Oran lojmanlarından ayrıldıklarını ve koruma tatbikatına geldiklerini belirterek Muhafız Alayı'na girdiklerini anlattı.

Sanık Taş, darbe girişimi gecesine ilişkin şunları aktardı:

"Alaya gittikten sonra kamelyada zaman geçirdim. Onur Kahveci ile herhangi bir eyleme karışmadan bekledik. İçeride kurmay başkanını detaylı bir şekilde aradım, her yere baktım ancak bulamadım. Amacım yanlış bir faaliyet içine girmeden amirin emrini anlamaya çalışmaktı. Saat 02.00 sularında Onur telefonunu gösterdi, 'Komutanım internette askeri kalkışma olduğu ve köprülerin kapatıldığı söyleniyor' deyince ben de bunun vahim ve kabul edilemez olduğunu, bizim böyle bir olayın içine girmememiz gerektiği söyledim. Sabaha kadar kamelyada oturduk."

Bulundukları yerin emniyetli bir yer olduğunu düşündüklerini belirten Taş, saat 06.30 gibi Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin ivedi bir şekilde Gölbaşı'ndaki üsse dönmesi emrinin geldiğini, daha sonra iki helikopterin kendilerini aldığını ve 25-30 dakikalık bir uçuştan sonra hiç bilmediği bir üsse indirildiklerini öne sürdü.

Taş, Akıncı Üssü'nde kısa bir süre bekledikten sonra alçaktan uçan F16'ların ara ara pisti bombaladıklarını ve can havliyle korunaklı bir yer bularak gizlendiğini anlattı.

Başbakanlık avukatı İskender Minar'ın sanığın abisi Ramazan Taş'ın FETÖ üst yönetiminde olan Şerif Ali Tekalan ve Cemil Koca ile telefon irtibatını hatırlatırlatması üzerine, sanık Taş bu sorunun davanın konusu olmadığını söyledi.

15 Temmuz'da emir komuta zinciri altında davranmaktan başka hiçbir saikle hareket etmediğini, silah kullanmadığını, hiç kimseye emir ve talimat vermediğini ileri süren Taş, beraatini talep etti.

Sanık eski üsteğmen Selim Tosun da hakkındaki örgüt üyeliği iddialarını reddetti.

Görev yeri olmamasına rağmen Akıncı'ya gitmesinden ötürü suçlandığını öne süren Tosun, darbecilerden emir aldığı iddialarını da kabul etmedi.

Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndaki komutanlarının tatbikat olduğunu bildirmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na gittiğini söyleyen Tosun, hiçbir eyleme katılmadan sabaha kadar beklediğini, sonra helikopterlerle Akıncı Üssü'ne götürüldüğünü savundu. Akıncı Üssü'nden sabah 08.00-09.00 gibi tel örgülerden atlayarak kaçtığını kaydeden Tosun, ertesi gün AŞTİ'den otobüse binerek Kütahya'ya gittiğini anlattı.

Duruşmaya verilen kısa aranın ardından sanık eski üsteğmen Onur Kahveci de savunma yaptı. Suçlamalara ilişkin somut deliller olmadığını öne süren Kahveci, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya, yarın devam edilecek.

Kaynak: AA