'3. İstanbul Güvenlik Konferansı' 1-3 Kasım'da Düzenlenecek

"Yeni Güvenlik Ekosistemi ve Çok Taraflı Bedeli" ana temalı 3. İstanbul Güvenlik Konferansı, 1-3 Kasım'da yapılacak.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM), Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü (MSGE) ve Nişantaşı Üniversitesi tarafından düzenlenen konferans, yaklaşık 30 ülkeden katılımcıları ağırlayacak.

2015 yılından bu yana güvenliğin temel parametrelerinin, eğilimlerinin ve gelecek vizyonunun konuşulduğu konferans, Türkiye'de ve dünyada güvenliğin nabzını tutacak.

Amerika'dan Çin'e, Rusya'dan İran'a 30'a yakın ülkeden katılımcıları buluşturacak konferans, başta uluslararası güvenlik otoriteleri ve uzmanları olmak üzere akademisyenler, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları ve savunma sanayi temsilcilerinden oluşan katılımcı kitlesini yeniden bir araya getirecek.

Konferansta, "Uluslararası Göç ve Sınırların Korunması", "Küresel Güvenlik", "Orta Doğu’da Normalleşme", "NATO ve ABD; İttifakın Geleceği", "Asya Pasifik; Güvenlikte Yeni Normlar", "Bölgesel Çatışmalar", "Yumuşak Güç ve Bileşenleri" ile "Afrika'da Güvenlik Demografisi" gibi dünyanın gündeminde yer tutan yirmiden fazla konu başlığı uzmanlar eşliğinde ele alınacak.

Konferansın çıktıları, önceki senelerde olduğu gibi TASAM Yayınları tarafından kitaplaştırılarak kamuya kazandırılacak.

İstanbul Güvenlik Konferansı 2017, Türkiye - Körfez Savunma ve Güvenlik Forumu'na da ev sahipliği yapacak.

Katar Silahlı Kuvvetleri Stratejik Araştırmalar Merkezi iş birliği ile gerçekleştirilecek forumda; "savunma ve uzay sanayiinin fırsatları ve riskleri", "siber güvenlik iş birliği", "ABD, AB ve yeni ortaklarla ilişkiler" ve "bölgesel stratejiler" gibi dünya için önem teşkil eden başlıklar masaya yatırılacak.

- TASAM Stratejik Vizyon Ödülleri 10. kez sahiplerini bulacak

İstanbul Güvenlik Konferansı önemli bir etkinliğe de ev sahipliği yapacak. Toplam 8 kategoride değerlendirilen, Türkiye ve dünyadan stratejik vizyon sahibi devlet adamlarına, bürokratlara, bilim insanlarına, kurumlara, iş adamlarına, sanatçılara, siyasetçilere ve gazeteci-yazarlara ödül verilecek.

Bu sene onuncusu düzenlenen Stratejik Vizyon Ödülleri, 2 Kasım Perşembe akşamı törenle sahiplerine tevdi edilecek.

- "Güvenlik konusunda gri alan kalmayacak"

Açıklamada görüşlerine yer verilen TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, dünyayla birlikte Türkiye'de de güvenlik konusunun öne çıktığı bir dönemde, güvenlikle ilgili akıllarda beliren sorulara cevap aramak, yeni kavramları tanımlamak ve konvansiyonel kavramları günümüze uyarlamak amacıyla üç yıldır İstanbul Güvenlik Konferansı’nı düzenlediklerini belirtti.

TASAM Başkanı Şensoy şunları kaydetti:

"Gücün doğuya kayması, ideolojik söylem değişikliği, finans-ticaret alanlarında ve iletişim-ulaşım teknolojilerinde küresel düzeyde yaşanan gelişmeler, bireysel güvenlik ve insan güvenliği ile ilgili olarak gittikçe artan sivil toplum duyarlılığı ve bunun küresel güçler tarafından bir yumuşak güç unsuru olarak değerlendirilmeye çalışılması gibi faktörler günümüz güvenlik anlayışının yeni boyutlar kazanmasına yol açıyor. Yaşadığımız dönem adeta çok boyutlu yerel, ulusal, bölgesel ve küresel türbülanslar dönemi olarak cereyan ediyor. İstanbul Güvenlik Konferansı'nın bu seneki ana temasını da işte bu noktalara ışık tutmak amacıyla ‘Yeni Güvenlik Ekosistemi ve Çok Taraflı Bedeli’ olarak belirledik. Bu konferanstan sonra güvenlik konusunda gri alan kalmayacak."

Kaynak: AA