İlahiyatçı-Yazar Ömer Döngeloğlu Açıklaması 'Safer Ayı Uğursuz Değil'

"Gönül Sohbetleri"nde konuşan İlahiyatçı-Yazar Ömer Döngeloğlu,halk arasında ’uğursuzluk ayı’ olarak bilinen Safer ayı hakkında doğru bilinen yanlışlara açıklık getirdi.

İlahiyatçı-Yazar Ömer Döngeloğlu Açıklaması 'Safer Ayı Uğursuz Değil'
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği "Gönül Sohbetleri"nde İlahiyatçı-Yazar Ömer Döngeloğlu,bu yıl 21 Ekim-19 Kasım tarihlerine denk gelen Hicrî ayların ikincisi Safer ayı hakkında konuştu.

Döngeloğlu, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda, halk arasında ’uğursuzluk ayı’ olarak bilinen Safer ayı hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı.

"Safer ayı uğursuz diyorlar, inanmayın" sözleriyle konuşmasına başlayan Döngeloğlu, "Bu konuda bazı hocalarımız bunu ısrarla savunuyorlar ama böyle bir uğursuzluk yok. Allah katında faziletli zaman vardır, normal günden bin kat hayırlı olan zaman vardır ama Allah katında; kirli, pis, uğursuz zaman yoktur" dedi ve özetle şunları söyledi: "İslâmda uğursuzluk yoktur. Uğursuz demelerindeki maksat şu, haram ayları şimdi öğretmedikleri için bilmiyoruz biz. Haram aylara Araplar çok saygı gösteriyorlardı. Haram aylar; zilkade, zilhicce, muharrem yani Ekim, Kasım, Aralık gibi arka arkaya aylar. Bu üç ay hırsızlar hırsızlık etmiyor ve tövbe ediyor. Hz. İbrahim’den beri haram aylarda kan dökülmez, hırsızlık edilmez, yalan söylenmez. Haram aylara çok dikkat ediyor Araplar. Miladi takvime alıştığımız için şu anda haram ayları bilen yok. Safer ayına uğursuz demelerinin sebebine gelince, Peygamber Efendimiz, ’Safer ayına dikkat edin’ demiş çünkü üç aydır hırsızlık yapamayan hırsızlar, kötü ahlâklı insanlar, zincirini koparmış gibi haram aylardan kurtulur kurtulmaz suç oranları bir anda tavan yapıyordu. Kötü karakterli insanlar suçu çoğalttıkları, Müslümanlarla kâfirler birlikte yaşadıkları için Resulullah bu duruma, ’Aman dikkat edin’ derdi.”

Döngeloğlu, Safer ayının da bol ibadetle geçirilmesi gereken bir ay olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA