CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu Açıklaması

'Benzinden yaklaşık günlük 6 milyon lira, aylık ise 180 milyon lira fazladan vergi vatandaş tarafından ödenecek. Sonuç olarak AKP, uluslararası petrol fiyatlarını ve döviz kurlarını bahane ederek fiilen vergi artışı yaptı'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, benzin zammına ilişkin, "Benzinden yaklaşık günlük 6 milyon lira, aylık ise 180 milyon lira fazladan vergi vatandaş tarafından ödenecek. Sonuç olarak AKP, uluslararası petrol fiyatlarını ve döviz kurlarını bahane ederek fiilen vergi artışı yaptı." dedi.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, benzinin litre fiyatına gece yarısından geçerli olmak üzere 9 kuruş zam yapıldığını belirtti.

Son 5 yıllık akaryakıt fiyatlamasına bakıldığında, döviz kurları ve uluslararası petrol fiyatları değişimlerinden kopuk, tüketici aleyhine bir fiyatlama politikası uygulandığının görüldüğünü ileri süren Erdoğdu, açıklamasında şunları savundu:

"Akaryakıtta tüketici lehine kur ve fiyat gelişmeleri anlık ve yeterince yansıtılmıyorken, aleyhine gelişmeler anında ağırlaştırılmış olarak yansıtılmakta. Ülkemizde akaryakıt üzerinden alınan vergilerin yüzde 60-65 oranları civarında olduğu göz önüne bulundurulduğunda, yapılan 9 kuruşluk pompa fiyatı zammının, yaklaşık 6 kuruşu vergilere gidecek. Türkiye'nin benzin tüketim verilerini esas alarak yaptığımız hesaplamalara göre, benzinden yaklaşık günlük 6 milyon lira, aylık ise 180 milyon lira fazladan vergi vatandaş tarafından ödenecek. Sonuç olarak AKP uluslararası petrol fiyatlarını ve döviz kurlarını bahane ederek fiilen vergi artışı yaptı."
Kaynak: AA