Bozuk Meralar Ağaçlandırılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Son 5 yılda 88 bin 92 hektarlık bozuk mera ağaçlandırdık' 'Mera olarak kullanılması mümkün olmayan alanlarda vasıf değişikliği konusunda, valilerin başkanlığındaki il mera komisyonunda yapılacak görüşmelerle taleplerin dile getirilmesi gerekmektedir'.

ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son 5 yılda 88 bin 92 hektarlık bozuk merayı ağaçlandırdıklarını bildirdi.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yılda KKTC'nin yüzölçümü kadar toprağını erozyon nedeniyle kaybettiğini ancak bütün kurumların gayretiyle bunun 168 milyon tona indirildiğini söyledi.

Buna ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Eroğlu, erozyonla mücadele için büyük seferberlik başlattıklarını anlattı.

Uygun durumdaki atıl hazine arazilerinin tahsisinin ağaçlandırma çalışmaları için önemli olduğuna dikkati çeken Eroğlu, "Islah edilmesi uygun olmayan meraların ağaçlandırmaya tahsis edilmesine destek verilmesi gerekmektedir. Mera olarak kullanılması mümkün olmayan alanlarda vasıf değişikliği konusunda, valilerin başkanlığındaki il mera komisyonunda yapılacak görüşmelerle taleplerin dile getirilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Havzaların üst kısımlarında hiç kullanılmayan meraların olduğunu belirten Eroğlu, 2012'de yaptıkları protokolle bozuk meraları ağaçlandırmaya başladıklarını bildirdi.

Bakan Eroğlu, "Bu alanların mera vasfı da yok, toprak bitmiş zaten, bunlar bize tahsis edildiği takdirde bütün dağları ağaçlandırmak için bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile mutabakata vardık. Topluca ağaçlandırılması gereken alanlar, kullanılmayan meralar, bozuk, toprağı bitmiş gözüken yerlerin bize verilmesi halinde buraları da ağaçlandıracağız." dedi.

Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde orman alanlarının çok az olduğuna işaret eden Eroğlu, bu bölgelerdeki bozuk meraları ağaçlandırmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın da desteğiyle seferberlik başlattıklarını vurguladı.

Son 5 yılda 88 bin 92 hektarlık bozuk merayı ağaçlandırdıklarını bildiren Eroğlu, bu konuda valiliklerle koordineli çalıştıklarını kaydetti. Eroğlu, "Alanları tespit edeceğiz ve ağaçlandırmayı sürdüreceğiz. Daha sonra ise kanun müsait, ağaçlar büyüdükten sonra orayı otlatmaya açacağız. Dolayısıyla burada toprak kazanacak ve hayvancılık kazanacak. Meralar tekrar eski haline dönecek." diye konuştu.

Eroğlu, ayrıca 42 bin 308 hektar alanda protokol hükümleri gereği tahsis amacı değişikliği yapılmadan, sahanın mera vasfı korunmak kaydıyla, sel kontrolü ve toprak muhafaza tedbiri maksatlı çalışma yaptıklarını bildirdi.
Kaynak: AA