Bakan Eroğlu, Uganda Sudan Sorumlu Devlet Bakanı Ronald İle Bir Araya Geldi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bizim devlet geleneğimizde sömürgecilik anlayışı yoktur. Fakir ülkelere dünyada en büyük yardımı Türkiye yapıyor. Bizde Afrika’da 1 milyon 800 kişiye su götürdük” dedi.

Bakan Eroğlu, Uganda Sudan Sorumlu Devlet Bakanı Ronald İle Bir Araya Geldi
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Uganda Sudan Sorumlu Devlet Bakanı Kibuule Ronald ve beraberindeki heyetle makamında bir araya geldi. Burada konuşan Bakan Eroğlu, “Türkiye’de su ile alakalı her şey bizim bakanlığımıza bağlı. Türkiye’de yüzde yüz suya erişim mevcut. Türkiye yarı kurak iklim bölgesinde, fakat yaptığımız baraj ve göletler yağan yağışları orada topluyoruz. Hükümetimiz döneminde 451 baraj, bin bir tane gölet inşa ettik. Su problemini böylece çözdük. Bizim Afrika açılım politikamız var. Afrika’yı seviyoruz. Biz orada kazan kazan prensibini uyguluyoruz. Her iki ülkenin faydası olacak şekilde çalışmalar yürütüyoruz. Bizim devlet geleneğimizde sömürgecilik anlayışı yoktur. Fakir ülkelere dünyada en büyük yardımı Türkiye yapıyor. Bizde Afrika’da 1 milyon 800 kişiye su götürdük. PANA Afrika Projesi’ne büyük destek veriyoruz. Ayrıca bakanlığımızın çok değişik eğitim programları var. Uganda ile Türkiye arasındaki iş birliğini geliştirmeyi arzu ederiz her konuda” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Uganda ziyaretinden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Uganda Sudan Sorumlu Devlet Bakanı Ronald ise, “Kendilerinin ziyareti, bizim için Türkiye hükümetiyle daha fazla ileri adım atabilmeye yol açtı. Deneyimlerinizi paylaşmaktan dolayı son derece memnunuz. Fakat Sayın Cumhurbaşkanınızın ziyareti esnasında Uganda ile imzalanmış olan mutabakat zaptının da takibini gerçekleştirmek için geldik. Uganda hala yüzde yüz ülkeye su temini konusunda sizin seviyenize yetişmedi. Çok fazla zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Eğitim gerektiren alanlarda iş birliği talebimiz var. Sondaj, hidroloji ve bütün ülke çapında büyük çaplı sulama planlarımız var. Güneş enerjisi yeni teknolojilerinden de faydalanmak isteriz. Bu toplantıdan sonra sizden destek alabilirsek çok mutlu olacağız. Finansman konusunda iş birliği bekliyoruz. Hibe olur ya da kredi olur böyle bir şey yapabilirsek Uganda olarak Türkiye’ye çok müteşekkir olacağız” diye konuştu.

Görüşmenin sonunda Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Uganda Sudan Sorumlu Devlet Bakanı Ronald’a hediye takdim etti.
Kaynak: İHA