Afrikalıların Hayalini Belgeselleştiriyor

Afrika'nın 54 ülkesini bisikletle dolaşmak için Ocak ayında yola çıkan belgesel yapımcısı ve gazeteci Hasan Söylemez, seyahatiyle bu coğrafyanın 'hayal arşivini' oluşturmayı amaçlıyor Söylemez: 'Yolculuğa başladıktan sonra kendi hayalimi gerçekleştirirken yolda karşılaştığım Afrikalı insanlara da en büyük hayallerini soruyorum ve bununla ilgili bir belgesel çekiyorum' 'Afrika'nın hayal arşivini oluşturmaya çalışıyorum. İnsanların algısında korkunç bir Afrika var. Oysa perde arkasında çok güzel bir Afrika var' 'Lise ders kitaplarında bu yolculuk sırasında çekimine başladığım 'Journey to Dreams' belgeselinin bir bölümünün yer alması beni hem şaşırttı, hem de mutlu etti. Lisedeyken Mr. and Mrs. Brown okuyordum, şimdi gençler Afrika'da yaptığım yolculuğu okuyorlar'

EMİN İLERİ - Afrika'nın 54 ülkesini bisikletle dolaşmak için Ocak ayında yola çıkan belgesel yapımcısı ve gazeteci Hasan Söylemez, bu seyahatiyle Afrikalıların hayallerini belgeselleştiriyor.

Dünyanın en zorlu, maceralı ve tehlikeli yolculuklarından birini yapan Söylemez, Kara Kıta'da yaşayanların hayallerini sorgulayarak bu coğrafyanın "Hayal Arşivini’" oluşturmayı amaçlıyor.

Ocak 2017'de bisikletiyle Fas'tan yola çıkan Söylemez, 8 ayda 4 bin kilometreden fazla pedal çevirerek önce dünyanın en büyük sıcak çölü Sahra'yı aştı daha sonra Moritanya, Yeşil Burun Adaları, Senegal, Gambiya ve Gine Bissau'yu geçip Gine'ye ulaştı.

Söylemez, bu yolculuk sırasında çekimine başladığı "Journey To Dreams" (Hayallere Yolculuk) adını verdiği 54 serilik belgeselin ilk üç bölümünü sosyal medya hesaplarından paylaştı. İngilizce ve Türkçe altyazıyla yayınlanan belgeselde Hasan Söylemez’in maceraları ile Afrikalıların dile getirdiği hayalleri yer alıyor.

Sıradışı yolculuğu ve çektiği belgeselin bir bölümü lise ders kitaplarına da konu olan Söylemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce TRT 1'de "Yoldaki Haber" diye 30 bölümlük bir belgesel hazırlayıp sunduğunu hatırlattı.

Söylemez, sağlık sorunları nedeniyle seyahatine bir süre ara vererek İstanbul'a döndüğünü, tedavisinin ardından tekrar yolculuğa çıkacağını ifade etti.

Hasan Söylemez, 3-4 aylık bir hazırlıktan sonra Ocak 2017'de Afrika yolculuğuna başladığını anlatarak, "Uzun yıllar bu hayali kurmuştum. Yolculuğa başladıktan sonra kendi hayalimi gerçekleştirirken yolda karşılaştığım Afrikalı insanlara da en büyük hayallerini soruyorum ve bununla ilgili bir belgesel çekiyorum. Hem yol maceralarımı gerçekleştirdiğim bir bölüm hem de yolda karşılaştığım insanların hayallerinin anlatıldığı bir bölüm." dedi.

Sahra Çölü'nde karşılaştığı deve ve keçi çobanının hayalinden etkilendiğini dile getiren Söylemez, "Düşünsenize, çölde hiç yeşillik yok, adam hayvan besliyor ve onun hayali neydi biliyor musunuz? 'En büyük hayalim, keşke bir marangoz atölyem olsa' diyordu. Çölde, ılgın ağacı dışında başka hiçbir ağaç yetişmiyor ve bu adam kendi hayalinde o çölü yeşillendirmiş, kendi atölyesini kurmuş, ahşap işlemeciliği yapıyor. Yani hayallerin sınırı yok." dedi.

- "Afrika'nın hayal arşivini oluşturmaya çalışıyorum"

Söylemez, hayallerin bir ülkenin sosyal yapısı, insanın geçmişi, geleceği ve şimdiki durumu hakkında çok ciddi ipuçları verdiğini aktararak, "Ben de Afrika'nın hayal arşivini oluşturmaya çalışıyorum. Afrika'yı bugüne kadar hep kötü yansıttılar medyada. İnsanların algısında korkunç bir Afrika var. Oysa perde arkasında çok güzel bir Afrika var." ifadelerini kullandı.

- "42 gün boyunca çölde kaldım"

Ocak ayında Fas'tan yola çıktığını, Kazablanka'dan Gine Konakri'ye ulaştığını kaydeden Hasan Söylemez, "Yaklaşık 7 ülke. Bir de ada ülkeye gittim, Yeşil Burun adaları. Bu yolculuk esnasında hiçbir tehlikeyle karşılaşmadım, hep güzel şeylerle karşılaştım. Beni zor durumda bırakan tek şey çöl yolculuğuydu. 42 gün boyunca çölde kaldım. Çölde olmak insanı çok farklı düşüncelere sürüklüyor. Çok fazla yalnız kalıyordum çünkü Fas'ın Batı Sahra bölgesi dünyanın en seyrek insan görülen yerlerinden biri. Orada günlerce insan görmediğim oldu. Bu durumlarda, kendimi çok yalnız hissettiğim zamanlarda yüksek sesle müzik dinliyordum, bazen avazım çıktığı kadar bağırıyordum." değerlendirmesini yaptı.

- "Öğrenciler benim Afrika'da yaptığım yolculuğu okuyorlar"

Hasan Söylemez, bu yolculuğunun lise ders kitaplarında da yer aldığını vurgulayarak, "Lise ders kitaplarında bu yolculuk sırasında çekimine başladığım 'Journey to Dreams' belgeselinin bir bölümünün yer alması beni hem şaşırttı hem de mutlu etti. Lisedeyken Mr and Mrs Brown okuyordum, şimdi gençler, öğrenciler lise İngilizce ders kitaplarında benim Afrika'da yaptığım yolculuğu okuyorlar." ifadelerini kullandı.

Afrika'da yaşayan insanların Türkiye algısı konusuna da değinen Söylemez, Arapça konuşulan ülkelerde Türkiye'nin çok iyi bilindiğini söyledi.

Türkiye'nin Afrika'da yaptığı çalışmaların çok önemli olduğunu dile getiren Söylemez, "Ama biraz daha aşağıya, Sahraltı Afrika'ya indiğimizde Türkiye algısı bazı yerlerde değişiyor. Mesela Senegal'in fakir semtlerinde Türkiye'yi çok iyi biliyorlar. Sebebi Türkiye'nin orada yaptığı yardım çalışmaları. Orada TİKA'nın, Kızılay'ın çalışmaları var, Maarif Vakfı'nın okullarla ilgili çalışmaları var. Oralarda Türkiye'yi iyi biliyorlar." diye konuştu.
Kaynak: AA