ABD'de Otistik Çocukların Sosyal Becerilerinin Gelişimi Paylaştı

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müslüm Akdemir, Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen “International Teacher Conference” başlıklı etkinlikte bir sunum gerçekleştirdi.

ABD'de Otistik Çocukların Sosyal Becerilerinin Gelişimi Paylaştı
Konferans sonrasında; Amerika Birleşik Devletleri’nin San Diego şehrindeki Institute for Neural Computation University of California’ya davet edilen Yrd. Doç. Dr. Akdemir, burada, otistik çocukların sözel ve sözsüz becerilerinin gelişimi konusunda yapmış olduğu çalışmalarını paylaştı.

Project Scientist Dr. Alexander K. Khalil tarafından davet edilen Yrd. Doç. Dr. Akdemir otistik çocuklara erken yaşta birtakım özel eğitim programlarının uygulanması konusunun önemine değinerek, sözel ve sözel olmayan iletişim becerilerinin gelişimine yönelik müzik terapilerinin, olumlu sonuçlar doğurduğunu dile getirdi. Duyuların düzenlenmesinde, bedensel aktivitelere dayalı dans, müzik gibi çalışmaların tedavide önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Akdemir; özellikle perküsyon çalgıların, ağır ve orta düzey otistik çocukların sosyal ve bedensel uyumla ilgili sorunlarının azalmasında, iletişim becerilerin gelişiminde, dikkat, uyum ve bedensel hareketlerdeki kontrolün gelişmesinde önemli ölçüde katkı sağladığını söyledi.



2000 yılından bu yana otistik çocuklar üzerinde araştırma yaptığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Akdemir, “Bu araştırmalarımın sonucunda elde ettiğim verilere göre oluşturduğum müzik ve ritim uygulamalarını gerçekleştirmek için yaklaşık 4 yıl otistik çocuklar merkezinde laboratuvar çalışması yaptım. Bu merkezde 53 otistik çocuktan 47’si ile deneysel çalışma imkanı buldum. Bu çalışmalar sonucunda ağır düzeyde otistik çocukların özellikle sosyal yaşamlarını ve öz bakım becerilerini etkileyen motor becerilerinde gelişmeler olduğunu tespit ettim” şeklinde konuştu.

Müziğin beyin üzerindeki etkisini araştıran “Institute for Neural Computation University of California’da bulunmaktan, bilim insanlarının bilgi birikimlerinin ve tecrübelerinin bu tür etkinliklerle paylaşılmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Akdemir, bu görüşmenin üniversiteler arasında yapılacak ortak çalışmaların ilk adımı olduğunu belirterek, Düzce Üniversitesi’nde de otistik çocukların motor becerilerinin kazanımında perküsyon çalgıların etkisi konusunda çalışmalarının ve projelerinin devam ettiğini söyledi.

Akdemir ayrıca, ortaklaşa yapılan bu çalışmaların ağır ve orta düzey otistik çocukların motor becerilerinin kazanımında çok faydalı olacağına inandığını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Müslüm Akdemir, “Institute for Neural Computation University of California’da Halk Müziği ile ilgili çalışmalar yapan meslektaşlarına, Türkiye’deki Halk Müziği ile dini ve din dışı müzik türleri hakkında da bilgiler vererek ziyaretini sonlandırdı.
Kaynak: İHA