5 Yıldır Yıkım Kararı Verilen Evde Yaşıyor

Düzce Merkez’e bağlı Yayla Köyü’nde oturan 90 yaşında ki Ayşe Kalem’in evine 2013 yılında meydana gelen heyelan yıkım kararı verildi. AFAD tarafından yapılan incelemede Ayşe Kalem’e yeniden ev yapması için ödenek çıkarıldı. Ancak yaşlı kadının evinin 500 metre ilerisinde ki arazisine imar izni verilmediği için evini yaptıramadı. Ayşe Kalem, yetkililerden kendi arazisine imar izni verilmesi için yardım beklediğini söyledi.

5 Yıldır Yıkım Kararı Verilen Evde Yaşıyor
Düzce Merkez’e bağlı Yayla Köyü’nde anneleri tarafından terk edilen 3 torunu ve oğlu ile birlikte oturan 90 yaşında ki Ayşe Kalem’in evi 2013 yılında meydana gelen heyelanda zarar gördü. Evin bir kısmı yıkılırken, bir kısmı ise toprağın üzerine oturdu. Yıkılacak duruma gelen evde oturmak zorunda kalan Ayşe Kalem ve ailesinin yıkım kararı verilen evlerine 500 metre uzaklıkta ki arazilerine de imar izni verilmediği için ev yapılamıyor. AFAD’dan ödenek çıkmasına rağmen imar izni verilmediği için ev yapamayan Ayşe Kalem, yetkilerden bu konuda yardım istedi.

Yıkılmak üzere olan evde oturan Kalem, “5 sene önce heyelan oldu. Eve yıkım kararı çıktı. Ev yok nereye gidelim? Yer yok. Devlet bize para verdi 50 bin lira ama yapacak yer yok. Yerimiz var ileride. Yaptırmıyorlar. Zor oluyor. Kışın evi ısıtamıyorum. Her taraftan soğuk geliyor. Ev tekrar yıkılabilir” dedi.

Köy azalarından Ergin Çıtlak ise Ayşe Kalem’in arazisine imar izni verildiğinde köylü olarak evin yapımında yardımcı olacaklarını söyledi.

Ergin Çıtlak; “Yıkım kararı verilmiş ama yerleri yerleşim alanında olmadığı için ev yatırmıyorlar. Afetten parası çıkmış. Yerleşim alanın almak zor değil. Hasta oluyor, torunları var yetim. Yaşlılık var. 2013 yılında bu eve heyelan diye yıkım kararı verildi.

Teyze zor durumda yaşıyor. Bu sorumluluğu kim alabilir? Çok zor durumda yaşayabiliyor. Ev yeri var izin vermiyorlar. Biz nasıl yardımcı olalım? Devlet izin verse biz köylü olarak evi yapmaya yardım edeceğiz. Biz AFAD’tan çıkan parayla birlikte yardım eder yaparız. Tarlalarının bulunduğu yer tarım arazisi diyerek izin vermiyorlar. Çok zor değil. Tapular bölündüğü zaman izin verilebilir” dedi.

Diğer yandan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Kartal, eve AFAD olarak 50 bin liralık ödenek çıkardıklarını doğrularken İl Özel İdaresi yetkilileri ise durumu haber almalarının ardından Ayşe Kalem’in evinin yapılması için arazinin inceleneceğini ve arazinin tarım arazisinden çıkarılarak imara açılması için çalışma yapacaklarını söylediler.
Kaynak: İHA