1 Milyar Dolar İhracat Hedefli Fuar Başladı

Ev tekstili ve dekorasyon sektörünün tasarım kabiliyetlerini tüm dünyaya tanıtmak ve ihracatını artırmak amacıyla bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen Home&Tex Fuarı, 60'tan fazla ülkeden alım heyetlerini ağırlayacak TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın: 'Fuar sayesinde 3 milyar dolarlık ihracatımızı 4 milyar dolara çıkartmak istiyoruz. Yani buradaki iş birlikleri sayesinde 1 milyar dolarlık ihracat artışı hedefliyoruz'

Ev tekstili ve dekorasyon sektörünün tasarım kabiliyetlerini tüm dünyaya tanıtmak ve ihracatını artırmak amacıyla düzenlenen Ev Tekstili ve Dekorasyon Fuarı (Home&Tex) başladı.

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TETSİAD) ile İstanbul Fuarcılık AŞ tarafından CNR Expo'da bu yıl 5'incisi düzenlenen fuar, kapılarını ziyaretçilere açtı.

TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak, Türk ev tekstilinin dünyaya yaptığı 3 milyar dolarlık ihracatı yönettiklerini söyledi.

Üyeleri arasında ev tekstilinin tüm alanlarında üretim yapan kurum ve markaların bulunduğunu, fuara çok büyük şirketlerin katıldığını bildiren Aydın, 300 firmanın 600 marka ile katıldığı fuarda, tülden kumaşa, halıdan perdeye kadar çeşitli ev tekstili ürünlerinin sergilendiğini anlattı.

Aydın, ev tekstili sektöründe tasarlayıp üretmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Fuarın amaçlarından biri, üretirken tasarlayabilmenin getirdiği avantajları göstermek. Dünyada çok az ülkede olan 'hem tasarlayan hem de üreten ülke olma' özelliği Türkiye'de fazlasıyla mevcut. Tasarlamanın en önemli konusu dünya modasını farklı ipliklerle ve boyalarla kumaşa aktarabilmektir." diye konuştu.

Türkiye'nin ev tekstilinde dünya markası haline geldiğini belirten Aydın, "Dünyanın neresine giderseniz gidin ev tekstili alan birisi mutlaka Türk ürünü arar. Bu durum sektörümüzün nerelere geldiğini gösteriyor." dedi.

Aydın, sektörün yıllık ihracatının 3 milyar dolar olduğunu, ev tekstili sektörünün bu ihracatı yapabilmek için sadece yüzde 20 düzeyinde ithalat yaptığını, cari açığın kapatılmasına katkı sağladığını kaydetti.

Ev tekstili ve dekorasyon sektörünün kilogram başına ihracat değerinin 8 dolardan başladığını ifade eden Aydın, "Fuar sayesinde 3 milyar dolar ihracatımızı 4 milyar dolara çıkartmak istiyoruz. Yani buradaki iş birlikleri sayesinde 1 milyar dolarlık, 3'te bir oranında, ihracat artışı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Aydın, Türkiye'yi tasarım merkezi haline getirmek istediklerini, fuarın bu amaca da hizmet edeceğini söyledi.

- "Fuar Almanya, Fransa, İtalya ve Rusya'dan yoğun ilgi görüyor"

CNR Holding Genel Koordinatörü Cem Şenel de fuar için çok ciddi alım heyetleri ile görüştüklerini, Rusya, Almanya, Fransa, İtalya, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetler, Orta Doğu ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere 60'tan fazla ülkeden satın alma heyetlerinin fuara geleceğini, bu heyetleri katılımcı firmalarla buluşturacaklarını anlattı.

Şenel, fuarın Almanya, Fransa ve İtalya'nın yanı sıra Rusya'dan yoğun ilgi gördüğünü ifade ederek, "Geçen yıl 96 ülkeden 22 bin 134 ziyaretçiye ev sahipliği yapan fuarımızda, bu yıl 30 bin ziyaretçi hedefliyoruz. Home&Tex, sergilenen ürün ve hizmetlerin yanı sıra etkinlikleriyle bu yıl da göz doldurmaya devam edecek." dedi.

Toplam 40 bin metrekarelik alanda ev tekstili ve dekorasyonunda son trendlerin tanıtıldığı fuar, 28 Ekim'de sona erecek.

Kaynak: AA