'Tarihimi Öğreniyor Tabiatı Seviyorum Çalıştayı'

AGRT Genel Başkanı Kahraman:'Sakarya Meydan Muharebesi ile ilgili arşivleri araştırarak topladığımız bilgilerden nasip olursa ortaya çok güzel bir kitap çıkacak'.

Avrasya Gazete, Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği (AGRT) Genel Başkanı İsmail Kahraman, Sakarya Meydan Muharebesi ile ilgili arşivleri taradıklarını belirterek, buradan topladıkları bilgileri kitap halinde yayınlayacaklarını bildirdi.

AGRT tarafından, Polatlı 13 Eylül Kültür Merkezi'nde "Tarihimi Öğreniyor Tabiatı Seviyorum Çalıştayı" düzenlendi.

Kahraman, burada yaptığı konuşmada, kamuoyunda yaptıkları anket ve araştırmalar sonucunda, pek çok vatandaşın Sakarya Meydan Muharebesi'nin Sakarya'da yapıldığını düşündüğünü, savaşın geçtiği asıl yeri bilmediklerini tespit ettiklerini söyledi.

Sakarya Meydan Muharebesi'nin Polatlı ve Haymana civarında yapıldığını anlatmak, milli bilinç oluşturmak ve bu bölgenin ziyaret edilmesini sağlamak için "Tarihimi Öğreniyor Tabiatımı Seviyorum" adlı proje başlattıklarını anlatan Kahraman, İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığının Proje Destek Sistemi (PRODES) kapsamında çalışmanın desteklendiğini, belgesel çekimleri, araştırma, konferans ve seminer çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.

Kahraman, proje doğrultusunda eğitim kurumlarında konferans ve seminerler verdiklerini, Türkiye'de ve yurt dışında arşiv taramaları yaparak Sakarya Meydan Muharebesi hakkında bilgi topladıklarını ve savaşın yaşandığı bölgelerde araştırmalar yaptıklarını dile getirdi.

Projenin bir yıl süreceğini bildiren Kahraman, "Sakarya Meydan Muharebesi ile ilgili arşivleri araştırarak topladığımız bilgilerden nasip olursa ortaya çok güzel bir kitap çıkacak ve bugün yaptığımız çalıştay da o kitabın bir parçası olacak." dedi.

- Sakarya Meydan Muharebesi belgeseli

Kahraman, proje çerçevesinde ayrıca Sakarya Meydan Muharebesi ile ilgili belgesel çektiklerini, şehitlerin anısını yaşatmak için de Polatlı Kartaltepe'de fidan dikeceklerini dile getirdi.

Çalıştayda, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sayim Türkmen, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahattin Demirtaş ve Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Genel Koordinatörü Kadim Koç, çalıştaya katılanlara Kurtuluş Savaşı ve Sakarya Meydan Muharebesi'ni anlattı.

Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Park Müdürü Ömer Aygül, Sakarya Zaferi'nin yüzüncü yılı olan 2021 yılına yönelik çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Sunumların ardından Sakarya Meydan Muhaberesi'nin topluma kapsamlı şekilde tanıtılması için neler yapılabileceğine ilişkin öğrencilerin fikirleri alındı.

Çalıştayda, yapımı devam eden Sakarya Meydan Muharebesi'ni anlatan belgeselin 8 dakikalık bölümü de ilk kez gösterildi.

Çalıştayın sonunda, Polatlı Belediyesi Meclis Üyesi ve Kent Konseyi Başkanı Tekin Çelik ve Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Genel Koordinatörü Kadim Koç katılımcılara sertifika ve hediyeler takdim etti.

Programa, Polatlı Belediyesinin bazı meclis üyeleri, Polatlı ve Haymana müftüleri, Gazi Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA