Samsun'dan Kısa Kısa

Bafra'da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi, Ahilik Haftası'yla ilgili program düzenledi.

İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi Konferans Salonu'ndaki programın açılış konuşmasını yapan okul müdürü Ayhan Kandazoğlu, günümüz yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde ahiliğin temel ilkelerinin yattığını vurguladı.

"Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batı'ya aktaran birikim ahilik kültürüdür." diyen Kandazoğlu, ahiliğin yalnızca Türk insanının değil, bütün dünya topluluklarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemi olduğunu dile getirdi.

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ise, "En büyük problemimiz insan problemi, gerçekten sorumluluklarını bilen, ülkesine milletine karşı fedakarca görev yapan insan yetiştiremiyoruz. Topyekun ahilik şuuru ile insan yetiştirip, artık 'başka Türkiye yok' diyerek herkesin elini taşın altına koyması gerekir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, ustaların şed kuşanması hakkında kısa bir gösteri sunuldu, gösterinin ardından, Ahilik Haftası ile ilgili kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin tarafından takdim edildi.

Programa, Bafra Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar ve davetliler takıldı.

- Kavak HEM'den destek kursları

Kavak Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürü Yusuf Tanrıöven, YGS ve LYS destek kurslarını ziyaret etti.

Kursiyerlerin istek ve sorunlarını dinleyen Tanrıöven, yeni sınav sistemi hakkında bilgi vererek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Destekleme kurslarında branşlarında tecrübeli öğretmenlerin görevlendirildiğini belirten Tanrıöven, "Geçen yıl destekleme kurslarımıza katılan 18 kursiyerimizden 15'i lisans ve ön lisans bölümüne kayıt yaptırdı. Bu sene ise kurslarımıza herhangi bir okula yerleşememiş 51 lise mezunu kursiyerimiz devam ediyor. Amacımız, sizlerin hayalinizdeki bir okula yerleşmenizi sağlamaktır. Ama bizim de sizden ricamız, sizler için ücretsiz olarak açılan bu kursların kıymetini bilmeniz ve yararlanmanızdır." diye konuştu.

- Ladik Ziraat Odasından budama uyarısı

Ladik Ziraat Odasınca üzüm asmalarında hasadın ardından budama yapılmaması konusunda uyarıda bulunuldu.

Ziraat Mühendisi Yunus Dal, gazetecilere yaptığı açıklamada, üzüm asmalarında erken budanmanın ürün kayıplarına neden olabileceğini, ürün verimliliğini arttırmak amacıyla asmanın tekniğine uygun olarak zamanında budanması gerektiğini söyledi.

Dal, "Üzüm asmalarındaki kış budamasında asmanın yaprağını dökmüş ve dinlenme döneminde olması gerekir. Hasattan sonra budama yapılması asmanın kış mevsimindeki soğuklardan zarar görmesine neden olur. Bu dönemde asmada su ve besin maddesi faaliyeti devam etmektedir." dedi.

Dal, üreticilerin budama zamanı ve tekniği konusunda tarım kuruluşları ve serbest ziraat mühendislerinden gerekli bilgileri alabileceklerini kaydetti.

Kaynak: AA