Meme Kanseri Farkındalık Ayı

Babaeski Sağlık Müdürü Hakan Azatçam, dünyada her yıl 1 milyon kadının meme kanserine yakalandığını bildirdi.

Azatçam, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu söyledi.

Dünyada her yıl 400'e yakın kadının bu hastalığa bağlı hayatını kaybettiğini aktaran Azatçam, erken teşhis ile yüzde 98 oranında meme kanserinin iyileştiğini belirtti.

Erken teşhisin her zaman önemli olduğunu vurgulayan Azatçam, meme kanserinde en iyi tarama yönteminin momografi ile yapıldığını kaydetti.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesinin kanserle mücadelede en etkin yöntemlerin başında geldiğini ifade eden Azatçam, şöyle devam etti:

''Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla yeni meme kanseri vakası, 400'e yakın ise buna bağlı ölüm olayı görülmektedir. Erken dönemdeki tespit durumunda meme kanserinin iyileşme oranı yüzde 98'dir. Meme kanserinin en yaygın belirtisi memede ağrısız bir kitlenin hissedilmesidir. Meme derisinde kalınlaşma, şişlik, deride tahriş ya da bozulmalar, akıntılar, göğüs ucunun hassaslaşması yada içe dönmesi gibi belirti gösterir. Meme kanserinde en önemli tarama yöntemi mamografidir.''

Kaynak: AA