Gazze'de Uzlaşıya Rağmen 'Cezalar' Devam Ediyor

ElEyyam gazetesi yazarı Avkel: 'Ceza uygulamalarının iptalinin ertelenmesi, Abbas'ın, 'uygulamalar, Hamas'ı mutabakat konusunda esnek davranmaya ve İdari Komite'yi iptal etmeye zorladı' düşüncesinden kaynaklanıyor' İstiklal gazetesi Editörü Sadık: 'Uygulamaları kaldırmayı hükümetin aktif hale gelmesi şartına bağlamak, Hamas'la istediği gibi manevra yapabilmesi için Filistin Devlet Başkanı Abbas'a alan açıyor' Filistinli siyasi analist İbrahim: 'İçinde bulunduğu güvensizlik hali Abbas'ı uygulamaları kaldırmak için daha çok vakit kazanmaya itiyor. Bunu Hamas'ın anlaşmayı uygulama konusundaki ciddiyetini tespit için istiyor' Fetih hareketi yöneticilerinden Rabah: 'Filistin uzlaşı hükümetinin Gazze'de aktif hale gelmesi, bu idari uygulamaların kaldırılması için tek çözüm yoludur'

MUMİN GURAB - Filistin hükümetinin, Gazze'ye yönelik ceza niteliğindeki uygulamaları kaldırmayı tüm görevleri devraldıktan sonraya ertelediği belirtiliyor.

Filistinli siyasi analistler, Hamas ve Fetih heyetlerinin 12 Ekim'de bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamasına rağmen Filistin yönetiminin Gazze'ye dayattığı cezaları kaldırmamasının nedenlerini AA muhabirine değerlendirdi.

Filistin hükümeti, Gazze'de etkin hale gelmeden bu uygulamaların kaldırılmayacağını öngören El-Eyyam gazetesi yazarı Talal Avkel, Filistin yönetiminin, uzlaşı hükümetinin Gazze'de aktif hale gelmesinden söz ettiğini ancak bunun hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için çalışmadığını aktardı.

Avkel, "Ceza uygulamalarının iptalinin ertelenmesi, Mahmud Abbas'ın, 'uygulamalar, Hamas'ı mutabakat konusunda esnek davranmaya ve İdari Komite'yi iptal etmeye zorladı' düşüncesinden kaynaklanıyor." dedi.

Bu düşünceden hareketle ertelemenin, Hamas'a daha çok taviz verdireceği kanaatinin hakim olduğunu kaydeden Avkel, uygulamaların, uzlaşı hükümeti Gazze'de aktif hale geldikten sonra aşamalı olarak kaldırılacağını ifade etti.

İstiklal gazetesi Editörü Halid Sadık da Filistin hükümetinin uygulamaları kaldırmak için uzlaşı hükümetinin Gazze'de aktif hale gelmesini beklediğini söyledi.

"Burada sorun, aktif hale gelmesini belirleyecek olan ne? Ne olacak da ondan sonra hükümet aktif hale gelmiş olacak? Bakanlıkları, sınır kapılarını, vergi fonlarını ya da emniyeti devraldıktan sonra mı? Uygulamaları kaldırmayı hükümetin aktif hale gelmesi şartına bağlamak, Hamas'la istediği gibi manevra yapabilmesi için Filistin Devlet Başkanı Abbas'a alan açıyor." diyen Sadık, bu uygulamaların devam etmesi için hiçbir gerekçe olmadığını, aslında halkın uzlaşıyı tam olarak hissetmesi için atılacak adımın ilk olarak bu olması gerektiğini kaydetti.

Filistinli siyasi analist Mustafa İbrahim de Sadık gibi Filistinlilerin yükünün azaltılması için yaptırımların kaldırılmasının ilk adım olması gerektiğini kaydetti.

"İçinde bulunduğu güvensizlik hali Abbas'ı uygulamaları kaldırmak için daha çok vakit kazanmaya itiyor. Bunu Hamas'ın anlaşmayı uygulama konusundaki ciddiyetini tespit için istiyor." diye konuşan İbrahim, hükümetin 2 ay içinde bu uygulamaları kaldırma niyeti olduğuna dair bazı işaretlerin bulunduğunu kaydetti.

- "Tek çözüm hükümetin Gazze'de aktifleşmesi"

Fetih hareketi yöneticilerinden Yahya Rabah ise "Filistin uzlaşı hükümetinin Gazze'de aktif hale gelmesi, bu idari uygulamaların kaldırılması için tek çözüm yoludur." dedi.

Hükümetin aktif hale gelmesinin de vakit alacağını, görevlerini tam olarak devraldığında ise tüm uygulamaların kaldırılacağını ifade eden Rabah, hükümetin aktif hale gelmesinin, "tüm devlet kurumlarının Filistin yönetimine devredilmesi" anlamı taşıdığını dile getirdi.

Abbas'ın bu uygulamalarının, "ayrılıktan siyasi kazanç elde edilmesinin engellenmesi" amacı taşıdığını ifade eden Rabah, her şeyin vakte ihtiyacı olduğunu belirtti.

Uzlaşı anlaşmasıyla Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin en geç 1 Aralık 2017 tarihine kadar Gazze'deki tüm görevlerini Batı Şeria'da olduğu gibi yerine getirmesi planlanıyor.
Kaynak: AA