'Çiçeğin Başkenti Hollanda' İçin Üretim Yapacaklar

İzmir'in Bayındır ilçesindeki çiçek üreticileri, geliştirdikleri sıcağa dayanıklı siklamen türünü Hollandalı bir firma için üretecek BAYÇİKOOP Başkanı Sümerkan: 'Hedefimiz Türkiye sınırlarını aşmaktı. Bunu da Hollanda ile anlaşma yaparak göstermiş olduk' 'Bir yıl boyunca 4849 derecedeki seramızda çalıştık. Denetim için geldiklerinde istedikleri görünümdeki siklamen çiçeğini buldular'

Türkiye'nin önemli çiçek üretim merkezlerinden Bayındır ilçesindeki üreticiler, geliştirdikleri sıcağa dayanıklı siklamen türünü Hollandalı bir firma için üretmeye hazırlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (BAYÇİKOOP), dünya çiçek ihracatında yüzde 49'luk paya sahip Hollanda için çiçek tohumu üretmeye başladı.

Sıcağa dayanıklı bir siklamen türü geliştiren BAYÇİKOOP, Hollandalı bir firma ile 5 yıllık proje anlaşması imzaladı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen BAYÇİKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan, çiçek tohumu üreten Hollandalı bir firma ile uzun soluklu görüşmeler yaptıklarını, İzmir Büyükşehir Belediyesinin de kendilerine referans olduğunu belirtti.

Firmanın 1 yıl önce kendilerine ıslah çalışması yapmalarını teklif ettiğini, kendilerinin de Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını bildiren Sümerkan, "Islah denilen şey, tohumları birleştirerek, tozlandırarak daha kaliteli bitki üretmek. Bu olay şu anda Türkiye'de pirinçte, mısırda uygulanmakta ama bu zamana kadar süs bitkileriyle ilgili ıslah çalışması hiç yapılmamıştı. Biz de bu ilki gerçekleştirmeye karar verdik ve Hollandalı firmayla görüştük. Hollanda'ya gittik, en büyük referansımızın İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu ve bu işi başarabileceğimizi söyledik. Onlar da Bayındır'a gelip çalışmalarımızı yerinde inceledi." ifadelerini kullandı.

Sümerkan, siklamen türünün soğuk havayı sevdiğini, sonbahar ve kış aylarında çiçek açtığına işaret ederek, kendilerinden bu türün sıcak iklime dayanıklı, daha gür yapraklı ve daha çok çiçekli olanının üretilmesinin istenildiğini belirtti.

Oluşturdukları seralarda 1 yıl boyunca ıslah çalışması yaptıklarını bildiren Sümerkan, şunları kaydetti:

"Soğuk havayı seven bir bitki olan siklamen sonbahar-kış aylarında çiçek acar. Yaz döneminde ise dinlenmeye geçer ancak Holandalı şirketin bizden istediği, sıcağa dayanıklı bir siklamen çeşidi üretmemizdi. Ar-Ge seramızda bir yıl boyunca deneysel 48-49 derecedeki seramızda çalıştık. Denetim için geldiklerinde ise istedikleri görünümdeki siklamen çiçeğini buldular ve bizleri de bu konuda çok başarılı buldular. 5 yıl boyunca her yılın sonunda yetiştirdiğimiz ürünün tohumunu alacağız ve onlar gelip yerinde bizi denetleyecekler. Hollandalı partner firmamızla ürünümüzü bütün dünyaya pazarlamayı düşünüyoruz. Hedefimiz Türkiye sınırlarını aşmaktı. Bunu da Hollanda ile anlaşma yaparak göstermiş olduk."
Kaynak: AA