Çevre Ve Sağlık Alanındaki İhtisaslaşma Çalışmalarını Paylaştı

Düzce Üniversitesi, “Çevre ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Programı” kapsamında Düzce’nin ilçelerine yönelik düzenlediği paylaşım toplantılarının ardından, Düzce Merkezde de bölgesel kalkınma odaklı proje çalışmalarını anlattı.

Çevre Ve Sağlık Alanındaki İhtisaslaşma Çalışmalarını Paylaştı
Düzce Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, belediye encümenleri, öğretim üyeleri, otel işletmecileri ve muhtarlar katıldı.

Programda, ihtisaslaşma çalışmalarıyla ilgili bir sunum gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş; Düzce Üniversitesi’nin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesinde 5 pilot üniversite arasına seçilme başarısı gösterdiğini ifade etti.

Son bir yıldır projenin alt yapısını oluşturduklarını belirten Prof. Dr. Uğraş, iki büyük şehir arasında yer alan, su kaynakları ve tarım arazileri bakımından zengin olan Düzce’nin potansiyellerini değerlendirmek amacıyla çevre ve sağlık alanlarında ihtisaslaşmayı seçtiklerini sözlerine ekledi. Sağlık konusunda “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp”, çevre konusunda ise “Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı” alanlarını belirlediklerini söyleyen Uğraş, Düzce Üniversitesi bünyesinde bu iki alanla ilgili Merkez kurulduğunu dile getirdi.

Çevre alanında fındık başta olmak üzere tarımsal atıklardan katma değeri yüksek ürünler üretebilmek için çalışmalar gerçekleştirecekleri bilgisini paylaşan Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, sağlık alanında ise tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, arıcılık ve tıbbi mantar üretimi konularına yoğunlaşacaklarını ifade etti.

Eğitimden üretime, hasattan paketlemeye kadar tüm aşamaların Düzce Üniversitesi kontrolünde olacağını söyleyen Prof. Dr. Uğraş, bu çalışmalarla çiftçilerin kalkınmasına destek olacakları vurgusunda bulundu. Otellerin sağlık otelleri konseptine geçmelerini de teşvik edeceklerini belirten Uğraş, tıbbi bitki yetiştirilen bahçelerin de peyzajının yapılarak turizm geliri getirecek eko çiftliklere dönüştürülebileceğine dikkat çekti.

Dış paydaşlarla yapılan istişare toplantılarının ardından Düzce Üniversitesi’nin, sanayi firmalarını ziyaret ettiğini dile getiren Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, yetiştirilecek ürünlerin satın alınması konusunda büyük bir firmayla anlaşma imzaladıklarının da altını çizdi.

Düzce Üniversitesi’nin projede gelir elde eden bir kurum değil, araştırmacı ve destekleyici bir kurum olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Uğraş, katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak sunumunu sonlandırdı.
Kaynak: İHA