Mısır'da Sinagog Restorasyonu

Mısır hükümeti, Eliyahu Hanavi Sinagogu'nun restorasyonu için yaklaşık 5,5 milyon dolarlık bütçe ayırdı.

Mısır hükümetinin, İskenderiye kentindeki bir sinagogun restorasyonu için yaklaşık 5,5 milyon dolarlık bütçe ayırdığı bildirildi.

Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İskenderiye'deki Eliyahu Hanavi Sinagogu'nun Mısır tarihinin bir döneminde ülkenin kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğu belirtildi.

Açıklamada, hükümetin 5,5 milyon dolar tahsis ettiği restorasyon çalışmalarının gelecek nisan ayında sona ermesinin planlandığı kaydedildi.

Mısır Yahudi Cemaati Başkanı Macide Harun, daha önce yaptığı açıklamada Mısır'da 12'si İskenderiye'de olmak üzere 18 Yahudi mabedi bulunduğunu ifade etmişti.

Mısır'da 20. yüzyılın ortalarına kadar 80 bin ila 120 bin arasında Yahudi'nin yaşadığına işaret eden Harun, mevcut Yahudi mabetlerinden 12'sinin restorasyona ihtiyacı olduğunu aktarmıştı.

Uluslararası Tarihi Eserler Fonu, 14. yüzyıl ortalarında inşa edildiği belirtilen Eliyahu Hanavi Sinagogu'nu Mısır'da risk altındaki tarihi yapılar listesine eklemişti.

Tarihi sinagogda, Tevrat'ın 50 eski kopyası ile 15. yüzyıla dayanan bir koleksiyonu içeren önemli bir kütüphanenin de bulunduğu ifade ediliyor.

Kaynak: AA