Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, DAG Hakkında Bilgi Aldı

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Atatürk Üniversitesi tarafından inşa edilmekte olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) hakkında bilgi almak için Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni (ATASAM) ziyaret etti.

Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, DAG Hakkında Bilgi Aldı
Ziyarette Milletvekili Taşkesenlioğlu’na Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı refakat etti.

ATASAM Müdürü ve DAG Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, 3170 m rakımlı Konaklı - Karakaya Tepeleri’ne inşa edilen ve optik özellikleri bakımından sınıfında dünyada tek olma özelliği taşıyan teleskopun yer alacağı gözlemevini, Zehra Taşkesenlioğlu’na tanıttı.

Hazırladığı görsel sunum eşliğinde yaptığı sunumla DAG’ın kuruluşundan, şu ana kadar gelinen aşamaları detaylı bir şekilde aktaran Yeşilyaprak, gözlemevinin getirileri ve ülkemize ne gibi katkılar yapacağından bahsetti. Sunumu ilgiyle takip eden Taşkesenlioğlu ise merak ettiği genel ve teknik konuları Yeşilyaprak’a sordu.

Kalkınma Bakanlığı’nın destekleriyle hazırlanan, Türkiye’nin ve Atatürk Üniversitesi’nin astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanındaki en büyük yatırımı ve 2023 vizyon projesi olan Doğu Anadolu Gözlemevi’nde, ilk ışığın 2020 yılında alınacağını belirten Cahit Yeşilyaprak, dünyadaki birçok üniversitenin işbirliği yapmak ve gözlemevinden faydalanmak için şimdiden başvuruda bulunduğunu söyledi.



Gözlemevi inşaatını en yakın zamanda yerinde de görmek istediğini söyleyen Taşkesenlioğlu, Türkiye’ye bilim ve teknoloji açısından yararlı olacak tüm projeleri desteklediklerini ifade etti.

Taşkesenlioğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı başta olmak üzere bu zorlu projeye emeği geçen herkese teşekkür ederek, gözlemevinin faaliyete geçmesini merakla beklediğini söyledi.

Kaynak: İHA