'Belediye Başkanları FETÖ İrtibatından Dolayı İstifaya Zorlanmadı'

AK Parti Grup Başkanvekili Turan: 'Belediye başkanlarının FETÖ ile irtibatlı ya da yolsuzluk yaptıkları için istifaya zorlandıkları söylemi doğru değil. Biz kesinlikle böyle düşünmüyoruz. Kaldı ki FETÖ ile irtibat ya da yolsuzluk varsa bu yargının meselesidir' 'Bize düşen, Genel Başkanımızın işini kolaylaştırmak olmalıdır, ona yük olmak değil. Diğer siyasi partiler hiziplerle anılabilirler. Ancak AK Parti'de böyle bir şeye imkan yoktur'

COŞKUN ERGÜL - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Belediye başkanlarının FETÖ ile irtibatlı ya da yolsuzluk yaptıkları için istifaya zorlandıkları söyleminin" doğru olmadığını ifade ederek, "Biz kesinlikle böyle düşünmüyoruz. Bize düşen, Genel Başkanımızın işini kolaylaştırmak olmalıdır." dedi.

Turan, AA muhabirinin sorusu üzerine, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün, "Belediye başkanlarının uygulamaları ve yolsuzlukları sergilenmeden 'istifa edin' demek suretiyle, onları adeta aklamaya tabi tutan bir süreci yaşayamayız. Bunların FETÖ bağlantısı mı vardır, yolsuzluklardan dolayı ciddi ihmalleri mi vardır?" sözlerine yanıt verdi.

"Belediye başkanlarının FETÖ ile irtibatlı ya da yolsuzluk yaptıkları için istifaya zorlandıkları söyleminin" doğru olmadığını belirten Turan, "Biz kesinlikle böyle düşünmüyoruz. Kaldı ki FETÖ ile irtibat ya da yolsuzluk varsa bu yargının meselesidir. Siyasi bir konu değildir. Burada partimizin aldığı bir siyasi karardan bahsediyoruz." dedi.

- "Göreve talip olan değil, görev verilen bir siyasal kültür"

Bülent Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyasi partilerin ilkelerinin illa ceza kanunumuzda suç olarak tanımlanmaları mı gerekiyor? Partinin yetkili kurullarının belirlediği temel ilkeler vardır. Mesela üç dönem kuralı temel bir ilkedir. Ceza kanunlarında tanımlanmış bir suç değildir. Yine aynı şekilde görevde olan il başkanlarının ya da belediye meclis üyelerinin milletvekili adayı olamaması, bir yöneticinin çocuğunun veya anne- babasının aday yapılmaması da bir suç değildir, temel ilkelerdir.

Girdiğimiz hemen her seçimde bu temel ilkeler uygulandı. Bu, bir siyasal duruş meselesidir. Keşke diğer siyasi partiler de birtakım temel ilkelerle siyaset yapsalar. Siyasal kültürümüzde ahlakın temel değer olması ancak bu şekilde sağlanır. AK Parti, değişimin gereğine inanan bir siyasi partidir. Her kavşakta, her krizde değişerek yoluna devam etti. Bizler göreve talip olan değil, görev verilen bir siyasal kültüre mensubuz. İstişare ile verilen karara göre hareket ederiz. Ortak akıl neyi gerektiriyorsa onu uygularız."

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, siyasi partilerin kurumsal olarak bir görevinin de kendi yöneticileri üzerinde siyasal denetim vazifesi görmeleri olduğunu vurguladı.

- "Belediye başkanları, partiye katkıları olan tecrübeli isimler"

Belediye başkanlarının uzun yıllar görev yapmış, partiye katkıları bulunan tecrübeli isimler olduğunu ifade eden Turan, "Bugün gelinen süreçte parti tabanının, teşkilatların, MYK'nın, MKYK'nın ilgili belediye başkanlarıyla ilgili çeşitli tespitleri var. Bu tespitler teşkilatın değişik kademelerinde değerlendirildi. Esas olan partimizdir, kurumsal yapısıdır. 2019 gibi üç seçimin aynı yılda yapılacağı önemli bir döneme girerken, bu hususları gözardı etmeden hareket etmek zorundayız. Seçmenimizin bize yüklediği sorumluluk budur." ifadesini kullandı.

Turan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Nasıl ki kendi teşkilatlarımızda sürekli yenileşme içerisindeysek, aynısını yerel yönetimlerde de sürdürmek istiyoruz. Bize düşen, Genel Başkanımızın işini kolaylaştırmak olmalıdır, ona yük olmak değil. Muhalefetin bu konuyu 'bir iç çatışma görüntüsü var' diye yansıtması manipülasyondan ibarettir. Diğer siyasi partiler hiziplerle anılabilirler. Ancak AK Parti'de böyle bir şeye imkan yoktur. Mahalle teşkilatından ana kademeye kadar herkes dava ruhuyla çalışır. Parti içerisinde farklı görüşler elbette vardır. Ancak bunlar uyum içerisinde ortak bir söyleme, ortak bir politikaya dönüşür. Biz milletimizin taleplerine kulak vererek siyaset yapmaya devam edeceğiz."
Kaynak: AA