Avrupa'da kriz büyüyor!

Avrupa'da bağımsızlık sesleri yükselmeye devam ediyor. Katalonya'da yapılan referandumun ardından İtalya'nın Lombardiya ve Veneto bölgelerinde referanduma gidildi.

Avrupa'da kriz büyüyor!
Avrupa'da kriz büyüyor!
İtalya'nın ekonomik açıdan zengin bölgelerinden Lombardiya ve Veneto'da merkezi yönetimden daha geniş haklar almak için düzenlenen referandumda oy kullanma işlemi başladı.

İtalyan ANSA haber ajansı şu bilgileri verdi:

Lombardiya bölgesinde 7,9 milyon, Veneto'da ise 4 milyon kişiyi yakından ilgilendiren referandumda, oy verme işlemi yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) başladı. Oy kullanma işlemi, saat 23.00'e (TSİ 00.00) kadar devam edecek.

Lombardiya'da halk ülkede ilk kez uygulanacak bir yöntemle oylarını kullanacak. Lombardiya Bölgesel Yönetimi, aldığı kararla seçmen merkezlerine referandum için 24 bin 400 tablet dağıttı. Seçmenler oylarını, bu tabletlerden kullanarak iradelerini belli edecek. Venetolu seçmenler de oylarını sandıklarda kullanacak.

AVRUPA'DA ÇATLAK BÜYÜYOR

İspanya'nın doğusunda bulunan Katalonya Özerk Yönetimi'nin 'bağımsızlık' sürecine dair her geçen gün yeni gelişmeler yaşanırken, Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üye ülkeleri arasında da benzer ayrılıkçı hareketler gözleniyor. İspanya'da Katalonya'nın dışında Basklar, Fransa'da Korsika, Belçika'da Flamanlar, İtalya'da Padanya ile Güney Tirol, Birleşik Krallık'ta İskoçya, Almanya'da Bavyera, Danimarka'da Grönland... Avrup İspanya'nın doğusunda bulunan Katalonya Özerk Yönetimi'nin 'bağımsızlık' sürecine dair her geçen gün yeni gelişmeler yaşanırken, Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üye ülkeleri arasında da benzer ayrılıkçı hareketler gözleniyor.

İspanya'da Katalonya'nın dışında Basklar, Fransa'da Korsika, Belçika'da Flamanlar, İtalya'da Padanya ile Güney Tirol, Birleşik Krallık'ta İskoçya, Almanya'da Bavyera, Danimarka'da Grönland... Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan düzen, filizlenen ayrılıkçı akımlarla çözülüyor, gelin tüm bu sürece birlikte bakalım.

Referandumun geçerli sayılabilmesi için Veneto'da yüzde 50 1'lik katılım oranı şartı aranırken, Lombardiya'da ise böyle bir zorunluluk bulunmuyor.

Lombardiya Bölgesel Yönetim Başkanı Roberto Maroni ve Veneto Bölgesel Yönetim Başkanı Luca Zaia, referandumda 'Evet' kampanyasına destek veriyor.

Referandumdan 'Evet' çıkması halinde Roma'daki merkezi yönetimle geniş haklar içeren özerkliğin müzakere edilmesi hedefleniyor.

HER YIL 50'ŞER MİLYAR AVRO VERGİ ROMA'YA ÖDENİYOR


Her yıl 50'şer milyar avrodan fazla vergiyi Roma'ya ödediklerini belirten iki başkan, bölgelerinde toplanan vergilerin idaresinden ve öz kaynakların kullanımına kadar birtakım geniş haklar elde etmek istiyor.

Herhangi bir bağımsızlık amacı taşımayan sadece danışma amaçlı yapılan referandumdan çıkacak sonucun hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

Ülkede bazı çevreler, referandumu 'gereksiz' olarak nitelendiriyor.

İtalyan basınına göre, her iki bölgedeki danışma maksatlı düzenlenen referandumun toplam maliyeti yaklaşık 65 milyon avro olacak.