Adanalılar 4 Bin Yıllık Granit Heykeli Geri İstiyor

CHP Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kültür Varlıkları Araştırma Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, Adanalıların 4 bin yıllık granit heykeli ABD’den geri istediğini söyledi.

Adanalılar 4 Bin Yıllık Granit Heykeli Geri İstiyor
Adana sevdalıları Dr. Haluk Uygur ve Mehmet Emin Arıcı’nın çabalarıyla New York Metropolitan Müzesi’nde ‘Güney Anadolu Seksiyonu’nda sergilenmekte olan Satsneru isimli 30 santimetre boyundaki granit heykelin yasa dışı yollarla Adana’dan kaçırıldığının kanıtlandığını vurgulayan Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Uygur ve Arıcı’nın eserin geri getirilmesi için binlerce imza topladığını kaydetti.

1921 yılında New York Metropolitan Müzesi’nin bir yayınında heykelciğin günümüzde Tepebağ Ortaokulu olarak bilinen binanın temel kazısı sonucu 1882 yılında bulunduğu ve patates çuvalları içinde bir gemiye konularak kaçırıldığı bilgisi verildiğini kaydeden Tümer, Adanalıların tarihi değerine sahip çıktığını ve binlerce imza topladığını vurguladı.

Yapılan testlerde 4 bin yıllık bir tarihi olduğu anlaşılan heykelin geri Adana’ya getirilmesinin yasa dışı bir kazıyla çıkarılmış olması ve yasa dışı bir yolla yurt dışına kaçırılmış olması nedeniyle hukuken sağlanabileceğine dikkat çeken Tümer, “Heykelin 4 bin yıllık yaşı göz önüne alınırsa, kentimizin tarihi açısından ne kadar önemli olduğu da görülür. İmza toplayan tüm hemşehrilerimiz gibi biz de yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin geri getirilmesini istiyoruz. Bu konuda kurulan meclis araştırma komisyonunda elimizden gelen tüm mücadeleyi göstereceğiz” dedi.

Kaynak: İHA