'Kistik Fibrozis' Hastalığına Dikkati Çekmek İçin Koştular

İzmir'de düzenlenen etkinlikte katılımcılar, oluşturulan parkurda ter döktü.

İzmir'in Bornova ilçesinde "kistik fibrozis" hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinlikte kimi katılımcılar çocuklarıyla kimileriyse köpekleriyle koştu.

"Kistik fibrozis" hastalığına dikkati çekmek isteyen, oğlu da aynı hastalığa yakalanan Gökhan Güneri tarafından düzenlenen etkinlikte, aynı hastalığı taşıyan ve onlara destek olmak isteyen birçok kişi, Yakaköy mevkisindeki ormanlık alanda bir araya geldi.

Müzik eşliğinde ısınma hareketleri yapan grup, daha sonra oluşturulan parkurda koştu.

Her yaştan katılımcının yer aldığı etkinlikte, 5,5 kilometrelik parkurda ilk olarak köpekleriyle koşan yarışmacılar start aldı. Daha sonra da 7,5 kilometrelik parkurda çocukların da aralarında bulunduğu katılımcılar ter döktü.

Güneri, yaptığı açıklamada, kistik fibrozis hastalığının nadir görüldüğünü, bu hastalığa dikkati çekmek istediklerini söyledi.

Hastalıkla ilgili seslerini duyurmak istediklerini belirten Güneri, "Sağlık Bakanlığımıza ve gerekli mercilere seslenmek istiyoruz. Bütün hastanelerimizde nadir görülen hastalıklarla ilgili birimler kurulmasını kistik fibrozis tanı ve tedavi merkezlerinin kurulması için çalışmasını istiyoruz. Türk bilim insanlarına, araştırmacılarına seslenmek istiyoruz, lütfen nadir görülen hastalıklarla ilgili laboratovarlarında çalışmaya başlasınlar." diye konuştu.

Pelin Şengül de kistik fibrozis hastalarına destek vermek için etkinliğe katıldığını, herkesin bu konuda duyarlı olmasını arzuladığını ifade etti.

- "Arkadaşım için koştum"

Yağız Emre Mutlu (12) da kistik fibrozis hastası arkadaşı Fatih için koşuya katıldığını belirterek, "Koşuda yoruldum, ben devam etmek istedim, babam da beni destekledi ve koşuyu tamamladım. Arkadaşım kistik fibrozis hastası, farkındalık oluşturmak için koştuk." dedi.

Kistik fibrozis hastası Fatih Güneri (13) de koşunun kendisi için çok heyecanlı geçtiğini, zaman zaman parkurdaki yolları şaşırmalarına rağmen tamamladıkları için mutlu olduğunu söyledi.

Beraber koştuğu köpeğin hızının yüksek olduğunu dile getiren Güneri, "Bu etkinlik, kistik fibrozis tanı ve tedavi merkezinin açılması için düzenlendi, herkes spor yapsın, koşsun." ifadelerini kullandı.

- Kistik fibrozis

Kalıtsal hastalık olan kistik fibrozis, hücre zarındaki su ve tuz geçişini, solunum yolları, pankreas, mide-bağırsak sistemi ve ter bezleri başta olmak üzere vücudun tüm salgı sistemlerini etkiliyor.

Vücutta salgılanan sıvı içeriğinin değişmesi, akciğerlere dirençli enfeksiyon ajanlarının kolayca yerleşmesine neden oluyor. Bu da müzmin iltihaba ve akciğerlerin uzun dönemde harap olmasına yol açıyor. Hastalığın kesin tedavisi olmamakla birlikte erken tanı ve etkili tedavi yöntemleriyle hastalar keyifli ve aktif hayat yaşayabiliyor.

Hastaların sağlıklarına kavuşabilmeleri için gen tedavileri araştırılıyor.
Kaynak: AA