Uyuşturucuyla Mücadele Edecek Uzmanlar Yetiştirilecek

Çukurova Üniversitesi'nde bu yıl hizmete açılan Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü'nde, uyuşturucuyla mücadele edecek uzmanlar yetiştirilecek.

Çukurova Üniversitesi'nde bölgede ve ülkede önemli bir sorun olan bağımlılık ve adli olaylarla ilgili araştırma yapmak ve lisansüstü eğitim vermek üzere Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü hizmete açıldı.

Şu an 30 öğrencinin bulunduğu enstitüde, uyuşturucuyla mücadele edecek uzmanlar yetiştirilecek.

Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Adli Bilimler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nebile Dağlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerinde, saç, idrar, tırnak, göğüs kılı gibi birçok farklı örnekte uyuşturucu analizi çalıştıklarını kaydetti.

Uyuşturucu kullanım oranının gün geçtikçe arttığını ifade eden Dağlıoğlu, anketlere göre yüzde 4 bir kullanımın tespit edildiğini ancak bu oranın yüzde 10'larda olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Dağlıoğlu, Türkiye'de, Çukurova Üniversitesi ile beraber üç yerde uyuşturucuyla ilgili bu enstitünün bulunduğunu, bu yıl hizmete açılan merkezlerinde bu alanda büyük eksiklik olan uzman ihtiyacını karşılamaya çalışacaklarını kaydetti.

Ensütitülerinde hukukçular, psikologlar, kimyacılar, biyolaglar gibi birçok kişinin yüksek lisans ve doktora programlarına alındığını belirten Dağlıoğlu, bölümlerinde şu an 30 öğrencinin bulunduğunu söyledi.

Dağlıoğlu, enstitünün proje üretmenin yanı sıra uyuşturucu madde kullanan kişilerin toksikolojik analizinin yanı sıra psikolojik değerlendirme ve görüşmelerinin de yapılacağı bir yer olduğunu kaydetti.

- Tükürükle test yapılmalı

Dağlıoğlu, Adana'da öğrenci servis şoförlerine rutin olarak uyuşturucu taraması yapıldığını ve bunun caydırıcılık açısından önemli olduğunu kaydetti.

Dünyada uygulanan, Türkiye'de ise yapılmayan trafikte tükrükle test uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Dağlıoğlu, "Dünyada bu uygulama yapılıyor ve caydırıcılık açısından etkili oluyor. Ülkemizde ise uygulanmıyor. Nasıl ki alkol uygulaması bir caydırıcılık etkisi yapıyorsa tükürük testi de bu anlamda bir an önce hayata geçirilmeli ve zorunlu olmalı." diye konuştu.

Kaynak: AA