Türkiye Bor Zengini

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, “Yakıt olarak kullanılabilecek değerde olmasa da bor madeni bakımından zenginiz” dedi.

Bürokrat Ankaralılar Derneği (BADER) tarafından geleneksel hale getirilen “Hamamönü Söyleşileri” kapsamında gerçekleşen toplantıda bürokratlar biraraya geldi. Altındağ Hamamönün’de gerçekleşen programın açılışı BADER Başkanı Av. İbrahim Taşkesti, tarafından yapıldı. Daha sonra Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı’nın, “Dünya Enerji Politikalarındaki Gelişmeler” konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Ülkelerin toplumsal gelişimlerinin sürükleyici unsurlarının en başında enerji kullanımının geldiğini ifade eden Ayrancı, özellikle Amerika, Rusya ve Çin’in enerji alanında yoğun yatırımlar yaparak projeler geliştirdiklerini belirterek, “Burada Asya’yı ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Türkiye’nin önemi çok büyüktür. Bu fırsatı çok iyi değerlendiren ve son 15 yıldır ciddi çalışmalara konu olan Türkiye, birçok alanda ciddi yatırım ve projelerle desteklenmektedir” dedi.

Özellikle Türkiye’de enerji alanında yapılan yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ayrancı, katılımcıların “Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine yakın olmasına karşın ülkemizde neden petrolün olmadığı” sorusu üzerine, “Ülkemizde petrol bulma çalışları ciddi bir şekilde yürütüldü fakat yeterli düzeyde petrol bulunmadığı için çıkarılma olmadı Bor madeni bakımından zenginiz ama yakıt olarak kullanılabilecek değerde değil. O yüzden ülkemiz daha çok kömür kullanımına devam ediyor. Kömür her ne kadar çevre kirliliğine neden olsa da yenilebilir enerji kaynakları gelişene kadar kullanılacaktır” cevabını verdi.
Kaynak: İHA