Kazak-Türk Dostluğunda Çeyrek Asır

Türkiye ve Kazakistan diplomatik ilişkilerinin 25’inci yılına itafen Keçiören Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen "Kazakistan Kültür Günleri" açılış konseriyle başladı.

Kazak-Türk Dostluğunda Çeyrek Asır
Yunus Emre Kültür Merkezinde düzenlenen konser programına Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Aktoty R. Raimkulova, Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Sağlık Eski Bakanı Halil Şıvgın, Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut ve vatandaşlar katıldı.

Kazakistan-Türkiye dostluğunu bir millet 2 devlet olarak tanımlayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak "İş birliğimizi güçlendiren en önemli yol kültür ve sanattır. Kültürel iş birliğine devam edeceğiz. Ata yurdumuz Kazakistan’ı burada ağırlamaktan mutluyuz" dedi.

Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Aktoty R. Raimkulova ise Türkiye-Kazakistan diplomatik ilişkilerinin çeyrek asırdır devam ettiğini dile getirerek, "9 Eylül 2017’de Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan Astana’ya geldi ve çok yönlü iş birliğimiz yeni bir boyut kazandı. Bu iş birliğine katkı sunan Kültür ve Turizm Bakanlığına ve geceye ev sahipliği yapan Kazak sevdalısı Başkan Ak’a da teşekkürlerimi sunuyorum. Dostluğumuz ebedi olsun" diye konuştu.



Ortak dilek ’dilde birlik’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in dostluğuna dikkat çeken Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "İki ülke, vizyoner liderleri ve istikrarlı yönetimleriyle bölgesel iş birliği içinde dün olduğu gibi gelecekte de çalışmaya devam edecek. Bizler de yerel yönetimler olarak bu iş birliğini güçlendirme hedefindeyiz" dedikten sonra iki ülke arasında dilde de birliğin sağlanması temennisinde bulundu.

İki ülkenin sadece dost değil kardeş olduğunu ifade eden Kazakistan Büyükelçi Saparbekuly, "Tarih, kök, din birliğimiz olduğu gibi inşallah geleceğimiz de bir olacak. Kazakistan’ın bağımsızlığını ilk kutlayan devlet Türkiye olmuştu, biz bunu asla unutmadık. Başkan Ak’ın da ifade ettiği gibi fikirde, işte birliğimizle birlikte inşallah dilde de birlik olacaktır" dedi.



Dombıra coşturdu

Ünlü Kazak Sanatçı Arslanbek Sultanbekov, Saltanat Dans Topluluğu, Kazak Milli Sanat Üniversitesi Folklor Topluluğu ve Kazaklı sanatçıların sahne aldığı program öncesi protokol, Kazakistan’ı anlatan fotoğraf sergisini gezdi.

Kazakistan danslarından ve müziklerinden örneklerin sunulduğu gecede en fazla alkışı, Türk halkı tarafından çok sevilen ve beğenilen Arslanbek Sultanbekov’un "Dombıra" şarkısı aldı. Vatandaşların alkışlarıyla şarkıya eşlik ettiği anlarda coşku da doruğa çıktı.

Gecenin sonunda Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Aktoty R. Raimkulova hem Hüseyin Yayman hem de Başkan Ak’a Kazak çapanı ve Kazak çinisi hediye etti. Başkan Ak da geceye katkılarından ötürü Hüseyin Yayman’a, Aktoty R. Raimkulova’ya, Büyükelçiye, TÜRKSOY Genel Sekreterine ve Arslanbek Sultanbekov’a teşekkür ederek plaket verdi.
Kaynak: İHA