BM'nin İkinci Kolombiya Misyonunun Görev Durum Anlaşması İmzalandı

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) militanlarının meşru hayata geçiş sürecinde, bu ülkede görev yapacak Birleşmiş Milletler (BM) Misyonunun Görev Durumu Anlaşması (SOMA) imzalandı.

Kolombiya hariciyesinden yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın Kolombiya’nın BM Daimi Temsilcisi Maria Emma Mejia ve BM Siyasi İşler Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman tarafından New York’taki BM binasında imzalandığı belirtildi.

Açıklamada, uluslararası toplumun, Kolombiya’daki barış sürecinin bundan sonraki aşamalarına da güven duyduğunu ifade eden Mejia’nın, BM’ye, ülkesindeki barışa verdiği destekten ötürü teşekkür ettiği kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi, (BMGK) hükümetle barış anlaşması imzalayan ve silah bırakan FARC militanlarının "siyasi, ekonomik ve sosyal katılım sürecinde" bu ülkede doğrulama görev yapacak olan Özel Siyasi Misyon oluşturulmasına 10 Temmuz’da karar vermişti.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında 24 Kasım 2016'da imzalanan barış anlaşması çerçevesinde silah bırakma aşamasına, bütün militanlar toplanma alanlarına vardıktan sonra 1 Mart'ta geçilmişti. FARC, 17 Mart'ta ilk 140 silahını BM Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizmasına teslim ederek, 50 yılı aşan çatışma geçmişinde ilk kez silah bırakmıştı.

Af tartışmaları ve örgüt üyelerine düzenlenen suikastların bir süre geciktirdiği sürecin sonunda, Guajira yönetim bölgesine bağlı Fonseca kenti kırsalındaki Pondores toplanma alanında yapılan ve Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un katıldığı törenle örgütün silahlarının yüklü olduğu son konteyner de kamptan çıkarılmıştı.

Bogota'nın dışındaki BM tesislerine getirilen silahların imhası Santos'un da katıldığı törenle tamamlanmıştı.

Kaynak: AA