Alanya Çöpünden Elektrik Üretecek Tesisin Temeli Atıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya'nın çöpünden elektrik üretecek "Alanya Türkler Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi"nin temeli atıldı.

Temel atma törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, İbrahim Şahin, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkanı Murat Adem Yücel ve vatandaşlar katıldı.

Vali Münir Karaloğlu, törende yaptığı konuşmada, şehirlerin göçleriyle büyüdüğünü ve milli gelirdeki artışla birlikte insanların ürettiği atık çöp miktarının da artığını söyledi.

Daha önceki yıllarda Türkiye çöpünün ve atığının vahşi depolara atıldığını belirten Karaloğlu, "Artık depolama yok tam manasıyla bertaraf var. Bu tesis çöpü atığı ekonomik değere dönüştüren ve tamamen bertaraf eden çok çağdaş üçüncü nesil bir yatırım bu yatırım. Alanya çevre açısından daha çağdaş temiz ve gerçek turizm beldesi olacak." diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel ise, Alanya'nın tarihi bir güne tanıklık ettiğini, Alanya'nın kangrenleşmiş çöp depolama sorununu kökten çözecek bir adımı attıklarını kaydetti.

Yurt dışında bu tür tesisler gördüklerinde imrendiklerini dile getiren Başkan Türel, "Oralardaki tesisleri ziyaret ediyorken kapısında ‘Çöp Altındır’ yazıyordu. Tesislerin içine girdiğimizde çöpün neden altın olduğunu çok daha iyi idrak ediyorduk. Bir taraftan çöpten elektrik elde ediliyor, gübre elde ediliyor, geriye kalan son tortusu çimento fabrikalarının yakıtı haline getiriyor. Böylelikle çöpün yüzde yüzü bertaraf ediliyordu." ifadelerini kullandı.

Alanya Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'nin dünyadaki örnekleri ile karşılaştırıldığında en moderni olacağını belirten Türel, her yeni tesisin bir öncekinden daha modern ve çağdaş olduğunu belirtti.

Teknolojinin hızına yetişmek mümkün olmadığnı dile getiren Türel, şöyle konuştu:

"Bu tesis kapsamında bin ton/gün bir mekanik ayırma tesisi, 420 ton gün kapasiteli fermantasyon tesisi, 4 megavat güce sahip bir enerji üretim tesisi yani bir enerji santrali ve 200 ton gün kompost yani gübre tesisi, 10 ton gün de tıbbi atık sterilizasyon tesisi yer alacak. Böylelikle sadece Alanya'mıza değil, Akseki'miz, Gazipaşa'mız, Gündoğmuş'umuza da bu tesis hizmet verecek ve o bölgelerde toplanan çöpler burada altın değerine kavuşmuş olacak."

Kaynak: AA