Türkiye-Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansı

Başbakan Yıldırım: (1) 'Küreselleşen dünyamızda bir bölgenin veya birkaç ülkenin tekeli artık devam etmeyecek, tüm insanlığın daha iyi yaşam standardına kavuşması için adeta bütün ülkeler bir araya gelecek ve dünyamız bir küresel köy şeklini alacaktır. Afrika ülkelerinin kalkınma girişimlerine Türkiye olarak her bakımdan destek verme kararlılığındayız' 'Afrika, insanlığın ve medeniyetin başladığı yerdir. Bu kadim medeniyetin temsilcilerini her zaman birlikte çalışmamız gereken kardeşlerimiz olarak gördük. Afrika değerlerine hep saygı duyduk. Türkiye'nin dış politikasında Afrika ülkelerinin bağımsız, özgür ve barış içinde olmaları hep önceliğimiz oldu' 'Türkiye olarak prensibimiz; Afrika kalkınsın, Türkiye kalkınsın. Afrika ile geçmişten gelen ilişkilerimiz ve bağlarımız, ortak insani değerlerimiz, tarih ve coğrafi yakınlığımız, Türkiye'yi bu bölgenin sadece dostu değil, aynı zamanda komşusu haline getirmiştir. Türkiye'nin bir ayağı Asya'da, bir ayağı Avrupa'da ise gönlü de Afrika ile yıllar boyu beraber olmuştur'

Başbakan Binali Yıldırım, "Küreselleşen dünyamızda bir bölgenin veya birkaç ülkenin tekeli artık devam etmeyecek, tüm insanlığın daha iyi yaşam standardına kavuşması için adeta bütün ülkeler bir araya gelecek ve dünyamız bir küresel köy şeklini alacaktır. Afrika ülkelerinin kalkınma girişimlerine Türkiye olarak her bakımdan destek verme kararlılığındayız." dedi.

Yıldırım, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Türkiye-Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansı'nda yaptığı konuşmada, program için Türkiye'de bulunan Afrika ülkelerinin eğitim bakanlarına teşekkür ederek, iki gündür yoğun ve verimli bir program yapıldığını dile getirdi.

Başbakan Yıldırım, devam eden programın, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilere katkı sağlayacağını belirterek, şöyle devam etti:

"İş birliğimizi geliştirecek anlaşmaları da bu arada imzaladık. Eğitim alanında neler yapabiliriz, ortak projeleri nasıl hayata geçiririz, bu konularda çok değerli sonuçlar ortaya çıktı. Şimdi artık bu düşünceleri, eyleme geçirme, gerçekleştirme zamanıdır. Burada iş sizlere düşüyor, siz değerli bakanlara düşüyor. Gerekli talimatları elbette ki vereceksiniz, verdiğiniz talimatların da takipçisi olacaksınız. Nihayetinde hem kendi ülkenizin hem de Türkiye'nin ortak projeleriyle eğitim alanında daha iyi bir geleceği inşa etmek için önemli bir adım atacaksınız. Bu alanda müşterek yapılacak çok şey olduğunu düşünüyorum."

Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Türkiye Maarif Vakfı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA), Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikası kapsamında umut vadeden projelere ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Başbakan Yıldırım, Afrika'nın, insanlığın ve medeniyetin başladığı yer olduğunu dile getirerek, "Bu kadim medeniyetin temsilcilerini, her zaman birlikte çalışmamız gereken kardeşlerimiz olarak gördük. Afrika değerlerine hep saygı duyduk. Türkiye'nin dış politikasında, Afrika ülkelerinin bağımsız, özgür ve barış içinde olmaları hep önceliğimiz oldu. Türkiye olarak prensibimiz; Afrika kalkınsın, Türkiye kalkınsın." diye konuştu.

- "Afrika'daki başarı küresel bir başarı olacaktır"

Afrika ile geçmişten gelen ilişkilerin, bağların, ortak insani değerlerin, tarih ve coğrafi yakınlığın Türkiye'yi bu bölgenin sadece dostu değil, aynı zamanda komşusu haline getirdiğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin bir ayağı Asya'da, bir ayağı Avrupa'da ise gönlü de Afrika ile yıllar boyu beraber olmuştur. Bu gönülden dostlukla, Türkiye'nin başladığı Afrika açılım politikası süreci ile ilişkilerimiz günden güne gelişmektedir. 2005 yılı Afrika yılı olarak ülkemizde ilan edilmiş ve Afrika'daki yatırımlar o tarihten itibaren artmaya başlamıştır. Projeler, insani yardımlar ve ilişkilerimizin her alanda derinleştirilmeye ve çeşitlenmeye başladığı yeniden yapılanma dönemine girilmiştir. Bu dönemin hedefi ülkelerimiz arasında kardeşliğin tesis edilmesidir. Hızla değişen ve gelişen dünyayla birlikte Afrika ülkeleri de büyümekte ve gelişmektedir. Afrika ülkelerinin sahip olduğu doğal zengin kaynaklar, insani gücü, bütün kıtalar arasında en fazla genç nüfusa sahip olması, Afrika'nın dünya ekonomisinde, siyasetinde önemini her gün hissettirmektedir. Afrika, zengin kültürü, kadim tarihi ve dinamik nüfus yapısıyla kendisinden beklenen büyük adımları gerçekleştirecek güçtedir. Afrika ülkelerinin her alanda kalkınmış bir kıta olmak için gösterdikleri gayret, bütün dünyaca gıptayla izlenmekte ve takdir görmektedir. Afrika'daki başarı küresel bir başarı olacaktır, insanlığın bir başarısı olacaktır."

- "Birkaç ülkenin tekeli artık devam etmeyecek"

Başbakan Yıldırım, "Küreselleşen dünyamızda bir bölgenin veya birkaç ülkenin tekeli artık devam etmeyecek, tüm insanlığın daha iyi yaşam standardına kavuşması için adeta bütün ülkeler bir araya gelecek ve dünyamız bir küresel köy şeklini alacaktır. Afrika ülkelerinin kalkınma girişimlerine Türkiye olarak her bakımdan destek verme kararlılığındayız." diye konuştu.

Türkiye'nin, Afrika'nın gerçek dostu ve kardeşi olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Türkiye, Afrika ülkelerinin gelecek umutlarına, kalkınma çabalarına her alanda desteğini sürdürecektir. Kendi tecrübemizi, toplumsal, siyasal, kültürel birikimlerimizi, her türlü imkan ve kaynaklarımızı Afrikalı kardeşlerimizle karşılıklı fayda temelinde paylaşmaya devam edeceğiz. Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında mevcut olan iyi ilişkilerin daha da ileriye taşınması bizim öncelikli hedefimizdir. Afrika Ortaklık Projemiz kapsamında, bu ülkelerle ilişkilerimize çok ama çok önem atfediyoruz. 2002 yılında kıtada sadece 12 büyükelçiliğimiz varken, bugün 39 büyükelçiliğe sahibiz. Ankara'daki Afrika büyükelçilerinin sayısı ise 2002'de 10 iken bugün 33'e yükselmişir. Görüldüğü gibi ilişkiler tek taraflı değil, karşılıklı olarak ortaya konulan iradeyle Türkiye-Afrika arasındaki iletişim günden güne artmaya devam etmektedir."

Türkiye'nin, Afrikalıların meselelerinin ele alındığı en üst düzeydeki platform niteliği taşıyan Afrika Birliği'ne 2005'te gözlemci olarak kabul edildiğini, 2008'de de birlik tarafından stratejik ortak olarak ilan edildiğini aktaran Yıldırım, 2008'de İstanbul'da yapılan Türkiye-Afrika Zirvisi'nin ilişkilerde yeni bir dönemin, ivmelenmenin başlangıcı olduğunu kaydetti.

Yıldırım, 2010'da Afrika Strateji Belgesi'nin kabul edilerek, ilgili tüm kurumların Afrika kıtasına yönelik ortak bir vizyon oluşturmalarının sağlandığına işaret ederek, "İkinci Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi 19-21 Kasım 2014'te toplanmış ve Türkiye'nin 2015-2019 yılları arasında Afrika ülkeleriyle birlikte gerçekleştireceği projelerin bir dökümü yapılmış ve tüm detaylar ele alınmıştır. Bu bağlamda ticaret ve yatırım, barış ve güvenlik, eğitim ve kültür, gençlerin güçlendirilmesi, teknoloji transferi, kırsal ekonomi, tarım, enerji, ulaştırma sektörlerinde Afrika ülkelerinin öncelikleri çerçevesinde belirlenen projeler hayata geçirilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)
Kaynak: AA