Tarihin İzini Halılarda Süren İş Adamının Yarışma Başarısı

Bu yıl 11. düzenlenen Türkiye’nin en kapsamlı Halı Tasarım Yarışmasında yarışan tasarımlar, İzmir’in Selçuk ilçesinde faaliyet gösteren bir halı firması tarafından dokundu. Türk halıcılığını ileri seviyeye taşımayı arzu eden ve halıları her yıl New York Metropolitan Müzesinde sergilenen Osman Can, "Tasarım yarışmaları olmasa dünya ile boy ölçüşemeyiz. Bu şekilde İran’la, Pakistan’la ve Hindistan el dokuması halılarıyla yarışır hale gelebiliriz" dedi.

Tarihin İzini Halılarda Süren İş Adamının Yarışma Başarısı
Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul İhracatçılar Birliği, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği işbirliğiyle düzenlenen, üniversiteler tarafından desteklenen Halı Tasarım Yarışmasına katılan tasarımlar, bu yıl Selçuklu bir firma tarafından dokundu. Selçuk’ta yaşayan ve tam bir halı tutkunu olan iş adamı Osman Can, birkaç yıldan beri bazı yarışmacıların tasarımlarını dokuduklarını ifade etti.



Tam bir halı tutkunu

Üç yıl önce dokunulan bir halının ikinci olduğunu söyleyen ve işini severek yaptığını anlatan Osman Can, Türk halı sektörünü değerlendirdi. Can, "Üç yıl önce dokuduğumuz halı ikinci oldu. Geçen yıl dokuduğumuz halı birinci oldu. Yarışma komitesi zannediyorum ki bu başarılar üzerine bu yıl katılan adayların tasarımlarının bizim tarafımızdan dokunması kararını aldı. O sebeple bu yıl finale kalan 8 tasarımdan 6’sını yine biz dokuduk" dedi.



"Tasarım yarışmaları olmasa dünya ile boy ölçüşemeyiz"

Yarışmaya giren 6 halıyı büyük özveriyle dokuduklarını kaydeden iş adamı Osman Can, "Bu halıları gecemizi gündüzümüze katarak özveriyle ama severek dokuduk. Hepsi çok güzel oldu" diye konuştu.

Yarışmada dereceye giren bütün tasarımların kendi atölyesinde dokunduğunu belirten Osman Can, tasarım yarışmaları olmasaydı dünya ile boy ölçüşemeyeceklerini söyledi.



"Türk halısını daha ileri taşımak zorundayız" diyen halı tutkunu iş adamı, "Eski geleneklere göre ürettiğimiz halılar çok güzel; ama yeniliklere de açık olmak ve geleneksel Türk halısını daha ileri taşımak zorundayız. Üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olan arkadaşlar iyi tasarımlar yapacaklar biz de bu tasarımları dokuyacağız; ancak bu şekilde İran’la, Pakistan’la ve Hindistan el dokuması halılarıyla yarışır hale gelebiliriz" şeklinde konuştu.



"Dünyada ikinci büyük ihracatçı ülke Türkiye"

Makine halısı olarak Çin’den sonra dünyada ikinci büyük ihracatçı ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Can, el dokuma halısının dünyada eski prestijini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve bu sanatı yaşatmak için Türkiye’nin gayret sarf etmesi gerektiğinin altını çizdi. El dokuması halıların toplulukların dini, örfi geleneklerini yansıtan en değerli kitabe olduğunu kaydeden Osman Can, şöyle devam etti:

"Onu okuyabilen kişi, onun dokunduğu topluluk ve döneme ait her şeyi okuyabilir. Tıpkı çivi yazısı bir tableti okur gibi. Halının içindeki renkler, desen, yünün niteliği o dönemle ilgili her şeyi anlatır. El dokuması Türk halısının yaşatılması için biz durmadan çalışmaya devam ediyoruz.”

Halıları New York Metropolitan Müzesinde

Bir dönem Çankaya köşkünün halılarını dokuyan Osman Can’ın halıları eser olarak her yıl New York Metropolitan Müzesinde sergileniyor. Metropolitan Müzesi içindeki okullarda öğrenim gören öğrencilerin tasarımlarından oluşan ve her yıl düzenlenen serginin halıları da, yine Selçuk’ta dokunuyor. Türk halıcısı tarafından dokunan tasarım halılardan oluşan sergi ise 2016 yılında ABD’de görülmesi gereken en iyi 7 sergiden biri olarak gösterilmişti.
Kaynak: İHA