Şanlıurfa'da Yerel Gazeteler Platformu Kuruldu

Şanlıurfa’da resmi ilan yayınlama hakkına olan 8 gazetenin yönetici bir araya gelerek Şanlıurfa Yerel Gazeteler Platformunu kurdu.

Şanlıurfa'da Yerel Gazeteler Platformu Kuruldu
Şanlıurfa merkezde günlük yayımlanan Gap Gündemi, Şanlıurfa Kent, Gazete İpekyol, Yeniurfa, Urfanatik, Değişim, Damga ve Olay Gazetelerinin yöneticileri bir araya gelerek Şanlıurfa Yerel Gazeteler Platformunu kurdu. Platform, Şanlıurfa yerel medyasının resmi kurumlarla yaşadığı sorunları çözmeyi hedefliyor.

Doğrudan alımın basına verdiği zarar

İlk toplantısını gerçekleştiren platform, yazılı bir açıklama yayımladı. Platformda yer alan gazete temsilcilerinin onay verdiği ortak metinde, “Bilindiği gibi halkın vergileriyle valilik ile bağlı kuruluşların ve belediyelerin bütçeleri oluşmaktadır. Bu kurum ve kuruluşlar yapacakları hizmetleri şeffaf ihalelerle gerçekleştirmeleri esastır. Ancak, halkın vergileriyle oluşan bütçelerle yapılacak ihaleler yerine doğrudan temin yoluyla alımların yoğunlaştığı dikkat çekmektedir. Mevzuata göre, doğrudan teminin amacı acil olan malzeme alımlarıdır. Ancak, kurumlarda satın alma birimleri acil ihtiyaçların yerine hemen hemen bir çok malzeme alımlarını doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirerek, rekabet ortamına engel olmaktadır. Bu durumda halkın vergilerinin verimli kullanılmaması durumunda başta devletin zarara uğratıldığı gibi basın ilan kurumu ve kamu görevi yapan yerel gazeteler de zarara uğratılmaktadır. Kamuda yapılan doğrudan temin alımlarının amacı dışında kullanılmaması gerektiğini ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerine hatırlatmayı bir görev biliyoruz. Bu ilkeden yola çıkarak, Şanlıurfa’daki yerel gazeteler olarak, gerektiğinde ortak yayın da yapıp, kamu imkanlarını yanlış şekilde kullananları deşifre etme kararı almış bulunmaktayız” ifadelerine yer verildi.

Platformun toplantılarını belli aralıklarla gerçekleştireceği belirtildi.
Kaynak: İHA