KMYO Öğrencilerine Seminer

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Kumluca Meslek Yüksekokulunda (KMYO) "Akdeniz Bölgesi ölçeğinde Batı Antalya Bitki Koruma Pazarına Genel Bakış" konulu seminer düzenlendi.

Okulun toplantı salonunda gerçekleştirilen seminerde konuşan KMYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlker Sönmez, Antalya'da seracılık denilince akla ilk önce Kumluca'nın geldiğini ve bu nedenle yöre çiftçisinin sorumluluğunun bir kat daha fazla olduğunu söyledi.

Özellikle bölgede üretim yapan çiftçilerin sağlık açısından güvenilir ürün yetiştirme konusunda bilgilendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Sönmez, "Kumluca'da bitki koruma ürünlerinin kullanımı ve dikkat edilmesi gereken önemli hususlar üzerine çalışmalar artarak devam etmektedir. Bu konuda uzman teknikerlerin yetiştirilmesi gerekiyor." dedi.

Bayer Bitki Koruma Batı Akdeniz Bölge Müdürü Alaaddin İndibi ise özellikle yaş sebze ve meyve yetiştiriciliğinde istenilmeyen organizmalara karşı bilinçsizce kullanılan ilaçların insan sağlığını da olumsuz etkileyebildiğini dile getirdi.

Gıda maddelerindeki ilaç kalıntılarının insan sağlığının yanı sıra, doğanın var olan dengesini bozduğunu aktaran İndibi, "Sık ve bilinçsiz ilaçlamalarla bitki koruma masrafları arttığı gibi ilacın uygulandığı kültür bitkisi ve çevresi de zarar görmektedir. Günümüzde yaşanılan tüm bu olumsuzlukları gidermek ya da en aza indirmek adına üreticilerimizin bitki koruma ürünleri hakkındaki bilgileri arttırılmalı, çevreyle dost ürünler ve uygulamalar yaygınlaştırılmalıdır." diye konuştu.

Kaynak: AA