İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi

Ekonomi Bakanlığınca, Çin menşeli kapitoneli mensucat ile İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tayland menşeli menteşe ithalatında dampinge karşı önlem alınması kararlaştırıldı.

Ekonomi Bakanlığınca, Çin menşeli kapitoneli mensucat ile İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tayland menşeli menteşe ithalatında dampinge karşı önlem alınmasına karar verildi.

Bakanlığın, ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin tebliğleri, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, yürütülen soruşturma sonucu, Çin menşeli "kapitoneli mensucat" ithalatının dampingli olduğu ve yerli üretimde maddi zarar tehdidine yol açtığı tespit edildi.

Bakanlık, Çin menşeli kapitoneli mensucat ithalatında CIF (ithalatta malın bedeline, sigorta ve taşıma giderlerinin de eklenmesiyle oluşan fiyat) bedelinin yüzde 17,29'u oranında dampinge karşı önlem uygulanmasını kararlaştırdı.

Yerli üretim dalında zarara neden olduğu belirlenen Kore menşeli, plastiklerin esnekliğini artırmak için kullanılan "dioktil ortoftalatlar (dioktil ftalat)" ve "dioktil tereftalat" ithalatı için de tedbir uygulanacak.

Kore menşeli söz konusu ürünlerin ithalatında LG Chem Ltd. için CIF bedelinin yüzde 7,99'u, diğer şirketler için CIF bedelinin yüzde 12,57'si oranında dampinge karşı önlem devreye girecek.

- 4 ülke menşeli menteşe ürünlerine tedbir

Öte yandan bazı yerli şirketler, Çin menşeli menteşeler, çekmece rayları ve menteşe altlıkları ithalatında uygulanan dampinge karşı önlemin İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tayland üzerinden menşe saptırması yapılarak etkisiz kılındığı iddiasıyla Ekonomi Bakanlığına başvuruda bulundu.

Soruşturmada söz konusu uygulamaların Çin menşeli "menteşeler (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç)", "sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşya" ile "diğerleri, mobilyalar için olanlar (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar ve koltuk amortisörleri hariç)" ithalatında yürürlükte bulunan ve kilogram başına 0,75-1,64 dolar arasında değişen dampinge karşı kesin önlemi etkisiz kıldığı sonucuna ulaşıldı.

İtalya'da yerleşik Maggi S.R.L. firmasının ise Bakanlığa ilettiği belgelerin incelenmesi ve üretim tesislerinde yapılan yerinde doğrulama çalışmasıyla firmanın soruşturma konusu eşya üretimini İtalya'daki tesislerinde gerçekleştirdiği ve önlemi etkisiz kılma faaliyetinde bulunmadığı tespit edildi.

Bu çerçevede İspanya, Yunanistan, Tayland ve İtalya menşeli "menteşeler (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç)", sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşya" ithalatına yönelik kilogram başına 1,64 dolar, "diğerleri, mobilyalar için olanlar (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar ve koltuk amortisörleri hariç)" ithalatına yönelik olarak da kilogram başına 0,75 dolar dampinge karşı tedbir devreye girecek. İtalyan Maggi şirketine yönelik ise herhangi bir önlem uygulanmayacak.

Kaynak: AA