İtfaiyeden Yangın Ve Zehirlenme Uyarısı

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Havza Bölge İtfaiye Grup Amiri Yavuz Durak, kış aylarında yaşanabilecek yangın ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu.

Durak, yaptığı yazılı açıklamada, ev ve iş yerlerinde bulunan kalorifer dairelerinin, kazanların ve bacaların bakımının üzücü olaylara sebebiyet verilmemesi için şimdiden yaptırılması gerektiğini belirtti.

Sobaların elektrik tesisatlarından uzak yerlere kurulması, küllerin de çöpe atılmayarak ayrı depolanması gerektiğine işaret eden Durak, baca küllüklerinin periyodik olarak temizlenmesinin önemine değindi.

Kış aylarında meydana gelen yangınların yüzde 50'sinin bacadan kaynaklandığını vurgulayan Durak, şöyle devam etti:

"Bacaların düzenli temizlenmesi ve ev içindeki soba borularının bağlantı yerlerinin iyi yapılması çok önemli. Yatay durumdaki borular sabitlenmeli. Vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken bir husus da elektrikli battaniye gibi elektrekli ısıtıcıları uzun süre kullanmamaları. Çatı katlarında bacaların geçtiği bölgelere yanıcı ve parlayıcı maddelerin konulmaması da önem taşıyor. Önlem alınarak üzücü olayların önüne geçilebilir."

Durak, Havza'da son dönemde doğalgaz kullanımının yaygınlaştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kombinin daire içinde konulacağı yer önem taşımaktadır. Kombinin bacası kusursuz montaj edilmeli, mümkünse hakim rüzgarlara bakmayan bir yöne bağlanmalı. Korozyona dirençli borular kullanılmalı. Kombinin yanına gaz kaçak dedektörü mutlaka takılmalı. Her abone gaz kesici vanaların yerlerini bilmeli ve ortamda herhangi bir gaz kokusu duyulduğunda vanaları kapatarak hemen 187'yi veya 110'u aramalı. Gaz kokusu fark edildiği zaman elektrikli aletler kullanılmamalı. Camların açılması ve ortamın havalandırılması, olası zehirlenme ve yangınların önüne geçecektir. Bunların yanı sıra her evde yangın tüpünün bulunması da olası yangınların büyümeden söndürülmesi için önemli bir konu."

Durak, 110 itfaiye hattının kullanımına da değinerek, vatandaşların gereksiz yere hattı arayarak meşgul etmemesinin önem taşıdığını ifade etti.

Kaynak: AA