Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rakka'da Teröristbaşı Öcalan'ın Posterinin Açılmasına Sert Tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan D-8 Zirvesi sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. Erdoğan, Rakka’da teröristbaşı Öcalan’ın posterinin açılmasına sert tepki göstererek, "Amerika bunu nasıl izah edecek. Yanımızda değilsiniz .İnanmıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rakka'da Teröristbaşı Öcalan'ın Posterinin Açılmasına Sert Tepki
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 zirvesine katılan liderler onuruna verilen yemeğin ardından Dolmabahçe Sarayı’nda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir basın mensubunu üye ülkeler arasında yerli para kullanılmasına ilişkin yaptığı açıklamayı sorması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "D-8 ülkeleri kendi içlerinde birçok alışveriş yapıyorlar.Burada kendi parasını kullanarak , malını alacak. Dolar bulmasına gerek yok. Kendi paralarıyla bunu yapması mümkün olacak. Aynı şey bizim için de geçerli olacak. TL o ülkelerde bir dolar gibi karşılık bulacak. Mesele bu. Bunların paylaşımı karşılıklı olarak takas odasından yürütülecek. Merkez bankası başkanları bir araya gelmek suretiyle bu işin bütün detaylarını aralarında görüşecek." dedi.

Üye ülkelerin terörle mücadelesine ilişkin bir soruya ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " D-8 ülkeleri içinde şu anda bu konuyla ilgili bir kararlılık var. Özellikle PKK olsun, FETÖ olsun, bu konularda ülkeler, ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini, bizden bazı bilgileri alma istihbarat noktasında, gerek DEAŞ’a gerek PKK’ya karşı en son Somali’de olan olaylar ortada. Bütün terör örgütlerinin hepsine karşı bir ortak tavrı belirleyerek bunların üzerine gitme kararlılığımız ortaya koyduk. Bir insanın ölümünü insanlığın ölümü olarak görüyoruz. Dayanışmayı çok önemsiyoruz. Ancak Suriye’deki gibi kalkıp da PYD gibi YPG gibi bir terör örgütünü yanına alın onunla bir başka terör örgütünün üzerine git. Böyle bir anlayış olamaz. Rakka’da teröristbaşının orada bir yere asmışlar. Şimdi bunu Amerika nasıl izah edecek? Lafa geldiği zaman"PKK terör örgütü" diyorsun. AB üyesi ülkeler terör örgütü diyor. Fransa, kendi devlet televizyonun bulunduğu binaya teröristbaşının posterini astılar, polis de ordan seyrediyor. Bunu neyle izah edecekler. Terörle mücadelede dayanışma bu mu? İkili görüşme yaptığımız zaman" terörle mücadelede yanınızdayız" diyorlar. İnanmıyoruz. Yanımızda değilsiniz. Yanımızda olsanız polisinizle bunları korumazsınız. Almanya’da yürüyüş yapıyorlar. Polis nezaretinde güvenlik altında her türlü bağırma çağırma ve o posterlerle yürüyüş var. Dürüst değiller. Kendilerin dürüst olmaya davet ediyorum. Kalkıp bizden bazı talepte bulunmasınlar . Bilsinler ki her şeyin karşılığı vardır" dedi.



Bakü-Tiflis- Kars demiryolu ile ilgili soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Ben biteceğine inandım. Şimdi de bitti ay sonu açılış için Bakü’deyiz. Sadece onu yapmayacağız iki günümüzü oraya ayırdık. Bakü- Tiflis- Kars demiryolunun açılışını yapacağız. Seyahat edeceğiz. Bir de yüksek düzeyli stratejik konsey toplantımızı orda yapacağız. Bu ay sonu Türkiye Azerbaycan Gürcistan güzel bir buluşma olacak. Güzel anı kutlayacağız.

BM yapısı ile ilgili soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan," Beş tane ülke dünyayı yönetirken bizim haklarımızı bize verme konusunda karar alıyor mu ?

Hayır onların işine nasıl geliyorsa öyle oluyor. 196 ülkenin kaderi beş ülkenin elinde, hatta bazen bir ülkenin elinde. Biz diyoruz ki bunu değiştirelim. Neden Türkiye BMGK’nde olmasın. Şu anda BMGK’da bir tane Müslüman ülke yok. Bu adalet mi ? Bırakın daimi üye geçici üye olmak için yapılan lobinin haddi hesabı yok. Geçici üye olmanın hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Sadece elini kaldır indir o kadar. Onun için ben adalet arıyorum" dedi.

Arakan ile ilgili bir soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öncelikli olarak Bangladeş ilk etapta üç bin dönüm kadar yer verebilirse, bu arazi üzerinde bir çalışma yapalım istiyoruz. Yüz bin kişiyi istihdam veya iskan edebilir .Çadırkentler kurabiliriz.Tecrübemiz var. Şu andakiler çadırdan başka her şeye benziyor. Felaket. Sahra hastanesi, eğitim için çadırlar kuralım. Oradaki ihtiyaçları orada karşılayalım. Giyim, kuşam vs. Bangladeş ekonomisine de hareketlilik gelmiş olsun" dedi.

Kaynak: İHA