Yatay Kovanda Karakovan Bal Üretti

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde arıcılık yapan İsmail Küçük, yatay kovanlarda karakovan balı üretimi gerçekleştirdi Bal üreticisi Küçük: 'Bu sene aşırı kuraklıktan dolayı normal fenni kovanlardan en fazla 15 kilo alırken, yatak kovanlarda saf karakovan balı dediğimiz baldan 3540 kiloya yakın bal aldık'.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde arıcılık yapan İsmail Küçük, yatay kovanda yuvarlak çerçeve içerisinde karakovan balı üretti.

Daha önceden ürettiği tek katlı uzun ve yatay tip kovanlarda deneme üretimi yapan Küçük, iki katlı fenni kovanlara göre yüzde 100 verim aldı.

Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatay kovanda ilk defa yuvarlak çerçevede karakovan balı ürettiğini belirterek, yaptığı iki deneme üretiminde başarılı olduğunu, bundan sonra büyük oranda yatay kovan kullanacağını söyledi.

Bu sezon iki yatay kovanda yuvarlak çerçevede karakovan denemesinin başarılı olduğunu ifade eden Küçük, "Bu sene aşırı kuraklıktan dolayı normal fenni kovanlardan en fazla 15 kilo alırken, yatay kovanlarda saf karakovan balı dediğimiz baldan 35-40 kiloya yakın bal aldık. Yatay kovanda arılarım yorulmadan bal üretiyor. Yani aşağı yukarı çıkmadan çalışıyor. Bal üreticilerinin son 10 yılda en kötü sezonu olduğu halde bu yatay kovanlarda hem iki oğul aldık, hem de karakovan balından 15 çerçeveye yakın bal alıyoruz." diye konuştu.

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök de bu sene arıcılar için çok kötü bir sezon olduğunu belirterek, "Kars bölgesinde son 10 yılın en kurak yazı yaşandı. Bundan arıcılar da olumsuz etkilendi. Bal üretimi yüzde 50 ila 80 oranında düştü. İsmail bey, kendi projesiyle yaptığı yatay kovanları test etmiş yüzde yüz başarı elde etmişti. Bu kötü sezonda yatay kovanlarında yuvarlak karakovan balı üretmesi sevindiricidir. İnşallah seneye arıcılar açısından daha bereketli bir yıl olur." ifadesini kullandı.

Karakovan balının kilosunun bu sezon 250 liradan satışa sunulacağı bildirildi.
Kaynak: AA