Vakıflar Tarihin Üzerinde Oturuyor

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 18. yüzyılda yapılan tarihi Vakıf Han’ın üzerine 1956 yılında inşa edilen binada hizmet veriyor.

Vakıflar Tarihin Üzerinde Oturuyor
Tarihi yapıları korumakla da sorumlu olan Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 18. yüzyılda inşa edilen tarihi hanın üzerinde sonradan inşa edilen binada hizmet vermesi dikkat çekiyor.

Sivas’ta 18. yüzyılda kesme taştan inşa edilen tarihi han günümüzde de ticarethane olarak kullanılıyor. Tek katlı olan hanın çatısı bozularak 1956 yılında hanın üstüne yığma tuğladan bir kat daha ilave edilmiş. Bir süre öğrenci yurdu olarak kullanılan ek bina daha sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılmaya başladı.

Kültür ve Tabii Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1986 yılında tescillenerek koruma altına alınan binanın, 1950 yılından önce çekilen fotoğrafları ile bugünkü fotoğrafları kıyaslandığında tarihi binaya veriler tahribat gözler önüne seriliyor.

Üzerinde sonradan yapılan ek bina ile 18. yüzyılın sahip olduğu mimari estetiğini kaybeden bina tarih severleri de üzüyor. Mehmet Ekşi isimli vatandaş, “Şuanda ben şahsen tarihi eserlerin önünden geçerken üzüntü duyuyorum. Her taraftan işgale girmiş. Tarihi eserler kapatılmış. Hiç birini göremiyoruz. Bunlara devlet olarak, kurum olarak el atılmasını canı gönülden rica ediyorum.Vatandaş olarak şuan gördüğümüz tarihi binaların üzerine yapılan yapıları kesinlikle kabul etmiyoruz. Buna biran önce çare bulunmasını diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA