MHP Aydın Milletvekili Depboylu Açıklaması

'Tamamen açık uçlu olan sınav sistemini bir eğitimci olarak doğru bulmuyorum. Bu, yeni kaygılara sebep olacaktır. En başta bende kaygı uyandırıyor'

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, tamamen açık uçlu olan sınav sistemini bir eğitimci olarak doğru bulmadığını belirterek, "Bu, yeni kaygılara sebep olacaktır. En başta bende kaygı uyandırıyor." dedi.

Depboylu, Mecliste düzelediği basın toplantısında, rehber öğretmenlerin, okul psikolojik danışmanlarının çalışmalarına ilişkin yeni bir yönetmelik hazırlandığını öğrendiklerini söyledi.

1991'den itibaren 20 yıl MEB kadrolarında rehber öğretmen olarak görev yaptığını belirten Depboylu, "Sayın MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'in iddia ettiği gibi rehber öğretmenlerin çalışma koşularının sebep olduğu, toplumsal barışın olmadığı bir okul ortamıyla karşılaşmadım." dedi.

Yeni yönetmelikle rehber öğretmenlere idari görev, etüt, derse girme ve nöbet tutma zorunlulukları getirildiğini dile getiren Depboylu, "Rehber öğretmenler, psikolojik danışmanları nöbet görevi alamaz, derse giremez, idari sorumluluk alamaz. Çünkü rehber öğretmenler çocuklarla disiplin ilişkisine giremez. Öğrenci ve rehber öğretmen arasında bu şekilde bir ilişki ya da iletişim gerçekleşirse çocuklar hiç kimseye anlatamadıkları, utandıkları, korktukları yaşantılarını, sıkıntılarını rehber öğretmenlerine de anlatamazlar." değerlendirmesinde bulundu.

Depboylu, bugüne kadar çocuklara karşı gerçekleştirilmiş başta cinsel istismar olmak üzere her türlü istismarın büyük bir çoğunluğunun okul psikolojik danışmanlarının, rehber öğretmenlerin çabası ve uzmanlığı sayesinde ortaya çıktığını söyleyen Depboylu, şunları kaydetti:

"Yönetmelikle getirilecek yeni düzenlemelerde öğrencinin iyiliği, çalışmaların verimliliği mi yoksa rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin anlamı ve amaçlarını henüz kavrayamamış olan kişilerin şikayeti sebebiyle rehber öğretmenlerin sahip olduğu imkanların ortadan kaldırılması mı hedeflenmektedir? Eğitimde çözülmesi gereken onca sorun varken, bu sorunların çözümünde öğretmen, öğrenci ve velilere en büyük desteği sağlayabilecek olan rehber öğretmenlerin verimliliğini olumsuz etkileyecek bir yönetmelik hazırlamak ne kadar mantıklıdır?Yeni bir yönetmelik hazırlanacaksa bu çalışma psikolojik danışma ve rehberlik alanında uzman yetiştiren akademisyenlerin ve okullarda tecrübe kazanmış psikolojik danışma ve rehberlik mezunlarının katkısıyla düzenlenecek bir çalıştayda gerçekleştirilmelidir.Eminim ki böyle bir çalışma sonucunda hem Milli Eğitim Bakanlığını hem okul psikolojik danışmanlarını, hem de bu hizmetlerden yararlananları daha çok mutlu edecek sonuçlar ortaya çıkacaktır."

- "MTV umarım makul düzeye gelir"

Motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) yapılması öngörülen artışla ilgili soru üzerine Depboylu, bu konuya ilişkin tepkileri haklı bulduğunu ifade etti.

Depboylu, "En çok vergi ödeyen bizim miletimiz. Bu konunun yeniden ele alınıp ağır vergilendirmenin daha mantıklı boyuta çekilmesi gerekir. Umarım bununla ilgili girişimler gerçekleşir ve bu makul düzeye gelir." dedi.

Yeni sınav sistemiyle ilgili bir soru üzerine Depboylu, "Tamamen açık uçlu olan sınav sistemini bir eğitimci olarak doğru bulmuyorum. Bu, yeni kaygılara sebep olacaktır. En başta bende kaygı uyandırıyor. Acaba bu açık uçlu soruları değerlendiren kimler olacak?" diye sordu.

Depboylu, bir başka soru üzerine, FETÖ'nün siyasi ayağına henüz dokunulmadığını, bunun bir an önce açığa çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Kaynak: AA