Kavak'ta Karbonmonoksit Zehirlenmesi Uyarısı

Kavak İlçe Sağlık Müdürü Dr. Evren Özbey, yaklaşan kış mevsimi nedeniyle vatandaşların sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı tedbirli olmalarını istedi.

Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında sobadan sızan karbonmonoksit gazından pek çok insanın zehirlenerek yaşamını yitirdiğine işaret etti.

Sobaların kurulmaya başlanacağı bugünlerde baca, soba ve borularının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Özbey, şu uyarılarda bulundu:

"Karbonmonoksit gazı ısıtma amacıyla kullanılan her türlü soba ve ocaktaki yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit, renksiz, kokusuz ve tatsız olduğundan fark edilmesi zor bir gazdır. Havaların soğumaya başladığı bugünlerde soba kurulmadan önce mutlaka baca temizliği yapılmalı. Soba, boru ve dirsekleri gözden geçirilmeli eski olanları varsa yenilenmeli. Sobada fazla boru ve ikiden fazla dirsek kullanılmamalı. Sobayı kurarken yatay borular bacaya doğru yüzde 10 eğimle yükselerek takılmalı. Yatarken de mutlaka soba söndürülmelidir." dedi.

Karbonmonoksidinin panzehirinin oksijen olduğuna işaret eden Dr. Özbey, kışın eve temiz hava girmesi için zaman zaman cam ve kapının biraz açık tutulmasının faydalı olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA