Edirne Asker Hastanesi'ne Ödül Geldi

Yaşayan Şehirler Platformu ve Dokuz Eylül Üniversitesi iş birliğinde; Kalkınma Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, “Şehir Ödülleri Türkiye” adıyla ödül töreni düzenlendi.

Edirne Asker Hastanesi'ne Ödül Geldi
Edirne Belediyesi’nin Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Türk Şehitlikleri İmar Vakfı’nın işbirliği ile yapılan ve 22 Mayıs 2015 tarihinde düzenlenen törenle hizmete sunulan Edirne Asker Hastanesi Şehitliği, ‘Şehir Ödülleri Türkiye’ isimli ödül töreninde Koruma Ödülü’ne layık görüldü.

Ödül törenine katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çanakkale Şehitliği’nden sonraki en büyük şehitliğin Edirne Asker Hastanesi Şehitliği olduğunu söyledi.

Gürkan, daha sonra ‘Bu ödülün gerçek sahibi sizsiniz’ diyerek ödülü Edirne Şehit Aileleri Derneği’ne hediye etti.

Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği olan ve Edirne Belediyesi’nin Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Türk Şehitlikleri İmar Vakfı’nın iş birliği ile hizmete sunduğu Edirne Asker Hastanesi Şehitliği, jüri üyeleri tarafından ‘Umut Işığı Temalı Paydaş Ödülleri’ kategorisinde değerlendirildi. Jüri üyelerini derinden etkileyen Edirne Asker Hastanesi Şehitliği, ‘Koruma Ödülü’ne layık görülerek, Yılın Koruma Projesi seçildi.

Tören öncesinde davet mektubu gönderen Yaşayan Şehirler Platformu Başkanı Alper Akın, “Edirne Asker Hastanesi Şehitliği, hikayesi, sizin aziz şehitlerimiz ile ailelerini buluşturma çabanız, böyle bir değeri yok olmaktan kurtararak koruma altına almanız her birimizi çok etkilemiş ve duygulandırmıştır. Bu bağlamda ‘Koruma Ödülleri’ kategorisinde ödüllendirilmenize karar verilmiştir’ ifadelerine yer vererek Başkan Gürkan’ı ödül törenine davet etti.

5 bin 5 şehidimize ulaştık

Ödül töreninde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne Halkı adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Yahudi, aylak kaldıkça eski defterleri karıştırırmış. Bir gün Edirne Şehit Aileleri Derneği’nin başkanı geldi. Ve biz bir çalışma başlattık. Türk Şehitlikleri İmar Vakfı’na ulaştık. Buraya özgün bir çalışma yaptık. Çanakkale’den sonra ikinci büyük şehitliği Edirne’ye kazandırdık. 52 bin şehidimizden 5 bin 5 tanesinin kayıtlarını bulduk. Ardından 5 bin 5 şehidin tümünün muhtarlıklarına birer mektup gönderdik. Köyünüzde, kasabanızda, ilçenizde şu isimde bir aile var mı? Ve 800 aile gözyaşları içinde geri döndü. Şehitliğin inşaatı sırasında bir gün Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu geldi. Kendisine Edirne Belediyesi’nin çalışmalarını anlatırken, şehitlikten de bahsettik. Bakan Eroğlu o sırada dedi ki; ‘Benim dedemde gitmiş dönmemiş. Bilgileri söyledi.

Veysel Bey, bugün Edirne’ye her geldiğinde dedesinin mezarını ziyaret ediyor. Binlerce insan Balkan Savaşlarında başlayarak, ülkemizi korumak adına canını veren şehitlerimize gelerek saygılarını sunuyorlar. Bizde Türkiye Cumhuriyeti’nin serhat şehri, sınır şehri olarak bundan gurur duyuyoruz. Başta Mustafa Kemal olmak üzere bu toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizi saygı, minnet rahmetle anıyorum” dedi.



Ödüllü Şehit Aileleri Derneğine armağan etti

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, daha sonra Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkanı Faruk Çiftçi, Başkan Yardımcısı Feridun Tunca ve önceki dönem başkanı Ali Vardar ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nin; ‘Şehir Ödülleri Türkiye’ isimli ödül töreninde Koruma Ödülü’ne layık görüldüğünü ifade eden Gürkan, “Ödül töreni sırasında sunucu ‘Bugün verilen en anlamlı ödül bu’ diyerek bizi sahneye davet etti. Gerçekten bu gurur vericiydi. Ödül olarak bir kandil verildi.

Bu kandil Efes’te bulunan tarih öncesi kandillerden birinin Kültür Bakanlığı’ndan izin alınarak, aynısı yapılmış. 4 bin yıl önce kullanılan bir kandil bu. Bu kandilin ülkemizi, bekamızı, milli birliğimizi, vatanımızı sonsuza kadar aydınlatması dileğiyle bize verdiler. Bende aynı duygularla Şehit Ailelerini temsil eden Şehit Aileleri Derneği’ne onurla ve gururla bu ödülü takdim ediyorum. Çünkü ödülün gerçek sahibi onlar” diye konuştu.



“Bu şehirde bize ilk inanan Recep Gürkan” oldu

Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkanı Faruk Çiftçi, “Derneğimiz 4 ana temel üzerine kurulmuştur. Aziz şehitlerimizin anıları yaşatmak, Şehitlerimizin değerli ailelerinin özlük haklarını korumak, şehitlerimizin emaneti yavrularımızın eğitimlerine katkı sağlamak ve Edirne’de yer alan Cumhuriyet öncesi şehitleri ve şehitliklerin isimlerini gün yüzüne çıkartmak. 2 bin 167 üyesi olan bir sivil toplum örgütüyüz. Bir kitap hazırlamak için yolla çıktık. Edirne tarihindeki şehitlerin isimlerini bir kitapta toplamak istedik. Bir şehitlik projesine dönüştü. Başkan Recep Gürkan’dan destek istedik. Bize ‘Siz başlayın ben sizin arkanızdayım. Siz nerede tökezlerseniz, ben sizi sırtıma alır, götürürüm. Pes etmeyin, yolda kalmayın’ dedi.

Bir kez daha kendisine canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu şehirde bize ilk inanan isim Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan oldu. Rengimiz karardı. Ruhumuz kararmadı” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA