Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız Filistin'de

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Yıldız:'Türkiye, Filistin'in tabii müttefikidir. Bu hem ahlaki bir görevdir, hem uluslararası ilişkilerdeki etiğin bir gereğidir, hem de tarihi bir sorumluluktur. Biz Türk diplomatları ve Türk halkı olarak bu sorumluluğun gereğini her zaman yerine getirmek için çaba sarf ettik. İnşallah işgalin sona erdiği bir Filistin devletinde de burayı ziyaret etmek nasip olur' Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ceradat: 'Türkiye'nin Mescidi Aksa ve kutsal topraklarımızı korumamız için verdiği desteği unutmayacağız. Filistin iç barışına verdiği destek için de Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Bu barış Filistin için çok iyi olacak. Türkiye, tüm Filistinli taraflarla çok iyi ilişkilere sahip'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Filistinli mevkidaşı Teysir Ceradat'ı makamında ziyaret etti.

Batı Şeria'nın Ramallah şehrinde yer alan Filistin Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmeye Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu da katıldı.

Görüşme öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan Yıldız, ziyaretin amacının Türkiye'nin devralacağı Birleşmiş Milletler Filistin Mülteciler Ajansı (UNRWA) Başkanlığı'na hazırlık mahiyetinde olduğunu belirtti.

Temasları sırasında UNRWA'nın ve Türk kurumlarının Filistin'de yürüttüğü projeleri yerinde inceleyeceğini söyleyen Yıldız, bununla birlikte ziyaretin zamanlamasının Filistin siyasi uzlaşı çabalarının hız kazandığı bir döneme denk geldiğine dikkati çekti.

Filistin'de son günlerde önemli gelişmeler yaşandığını hatırlatan Yıldız, "Bir yandan hepimizin mukaddesi Mescid-i Aksa ile ilgili Filistinli kardeşlerimiz, uluslararası toplumun da desteğiyle direnişinde başarılı örnekler sergiledi. Öbür taraftan Filistinliler arasındaki uzlaşı somut örneklere dönüştü. İnşallah uzlaşı hükümeti yarın ilk toplantısını Gazze'de yapacak. Benim ziyaretimin bununla alakası yok tesadüf oldu ama çok mutlu bir tesadüf oldu." dedi.

Filistin'in Türkiye için önemini vurgulayan Yıldız, şunları söyledi:

"Türkiye, Filistin'in tabii müttefikidir. Bu hem ahlaki bir görevdir, hem uluslararası ilişkilerdeki etiğin bir gereğidir, hem de tarihi bir sorumluluktur. Biz Türk diplomatları ve Türk halkı olarak bu sorumluluğun gereğini her zaman yerine getirmek için çaba sarf ettik. İnşallah işgalin sona erdiği bir Filistin devletinde de burayı ziyaret etmek nasip olur."

Önceki hafta yapılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu esnasında Filistin konulu birçok toplantı yapıldığına ve genel olarak Filistin'e uluslararası desteğin hemen herkes tarafından teyit edildiğine de dikkati çeken Yıldız, "İnşallah bu destek somut sonuçlara dönüşüp BM parametreleri çerçevesinde bağımsız Filistin devletine bizi ulaştırır." temennisinde bulundu.

Yıldız, Filistin'de faaliyet gösteren Anadolu Ajansı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Kızılay gibi Türk kurumlarına ve bu ziyareti organize eden Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ile Filistin nezdindeki Kudüs Başkonsolosluğuna teşekkür etti.

- "Türkiye'nin desteğini unutmayacağız"

Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ceradat da Türkiye'nin, Filistin'in doğal müttefiki olduğunu vurgulayarak, "Bu kardeşler arası bir ziyaret. Türkiye ile tarihi ilişkilerimizden şeref duyuyoruz. Türkiye'nin Filistin meselesine desteğini her zaman hatırlayacağız." dedi.

Türkiye'nin BM başta olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Filistin meselesinin en önemli stratejik destekçilerinden biri olduğunu söyleyen Ceradat, "Türkiye'nin Mescid-i Aksa ve kutsal topraklarımızı korumamız için verdiği desteği unutmayacağız. Filistin iç barışına verdiği destek için de Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Bu barış Filistin için çok iyi olacak. Türkiye tüm Filistinli taraflarla çok iyi ilişkilere sahip." diye konuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Kudüs, Ramallah ve Gazze'yi kapsayan üç günlük ziyareti boyunca UNRWA yetkilleri ile bir araya gelerek bazı Filistin mülteci kamplarını ziyaret edecek. Türkiye'nin Filistin'de yürüttüğü faaliyetleri inceleyecek olan Yıldız, TİKA tarafından Gazze'de yaptırılan toplu konutları ve Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ni de ziyaret edecek.

Kaynak: AA