Beyşehir'de 4. Geleneksel Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesi Festivali

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, 4. Geleneksel Akçabelen Çetmi Şeker Fasulye Festivali düzenlendi.

Beyşehir'de 4. Geleneksel Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesi  Festivali
İlçeye bağlı Akçabelen Mahallesindeki festival, Beyşehir Belediyesi, Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği işbirliği ile gerçekleştirildi.

Beyşehir Belediyesi Mehter Takımının gösterileriyle başlayan festival renkli görüntülere sahne oldu.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Akçabelen’in şeker fasülyesini sadece Türkiye’ye değil, dünyaya tanıtmak için belediye, kooperatif ve muhtarlıkla el ele vererek büyük bir çaba içerisine girdiklerini söyledi.

Düzenledikleri bu etkinliğinde bu çabalardan bir tanesi olduğunu ifade eden Başkan Özaltun, bölgede son zamanda giderek artan şeker fasülye üretimine de dikkat çekerek, bu potansiyelin zamanla Beyşehir’in yeni kazanımlarından birisi haline geleceğini söyledi.



Beyşehir Kaymakamı Yusuf Özdemir de konuşmasında, kuru fasulyenin Türkiye’nin milli bir yiyeceği olduğunu ve Türk insanının sla vazgeçemeyeceği bir gıda olduğunu vurguladı. Kaymakam Özdemir, Akçabelen Fasülyesi’nin de bu potansiyeli ile düzenlenen bu tür etkinliklerle ülke genelinde daha iyi tanıtılacağına ve hak ettiği değeri zaman içerisinde alacağına inandığını belirtti.

Akçabelen Mahallesi Muhtarı Selman Şanal ise, bu yıl 4’üncüsünü düzenledikleri etkinliğin yöredeki birlik ve beraberliğin daha da üst seviyelere gelmesi adına da önemli olduğunu belirterek, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından düzenlenen şeker fasülye pişirme yarışmasında dereceye giren üreticilere hediye çekleri protokol tarafından verildi.

Akçabelen Çetmi Şeker Fasülyesi yetiştiriciliği eğitimi alan kursiyerlere de sertifikaları takdim edildi. Festival kapsamında, yörede üretilen fasülyelerle özel olarak hazırlanan yaş pasta da protokol tarafından kesilerek katılımcılara ikram edildi. Festivalin sonunda katılımcılara fasülye yemeği ikram edilirken, program müzik eğlence programı ile son buldu. Etkinlik alanında yerel ürün pazarı da oluşturuldu.
Kaynak: İHA