'TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği'

TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği törenle başladı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Valilik İl Milli Eğitim Müdürlüğü, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Turgut Özal Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlik, 20 farklı atölyede hazırlanan 65 stantta, mühendislik, sanat, coğrafya, matematik, teknoloji tasarım, robotik kodlama, fen bilimleri, Türkçe, İngilizce, astronomi, geometri ile astronomi dalındaki çalışmalar davetlilerin beğenisine sunuldu.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, törende yaptığı konuşmada bilimin toplumların kalkınmasında ve gelişmesinde çok önemli bir rol oynadığını söyledi.

İslam aleminin yaklaşık 300 yıldır bilim konusunda çok geri kaldığını belirten Erin, "Bugün yer yüzündeki milletlerin gelişmesine yön veren onların rotasını yolunu çizen malesef bir tek medeniyet var. Bu da batı uygarlığı ve batı medeniyetidir. Batı medeniyeti son 300 yıldır hakim. Bu gün insanlığa binlerce yıl hizmet etmiş İslam Medeniyetinin izlerinin olmadığını maalesef üzülerek görüyoruz." diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de, kentin 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğuna işaret etti.

Bölgede yetişen bilim adamlarının eserleriyle batı medeniyetine ilham kaynağı olduğunu anlatan Çiftçi, şunları kaydetti:

"İlim, felsefe, astronomi ve sanatta batı medeniyeti modeli Müslüman olan bilim insanlarımızdan almıştır. 21. yüzyılda başkalarının üretiği bilgiyle geliştirdiği bilim ve teknolojiyi güçlü rekabet gücümüzü geliştirememiz mümkün değildir. Bunun yerine beyin gücümüzü destekleyerek dünya ile rekabet edebilmek için nitelikli insan gücümüzü yetiştirmemiz gerekiyor. Güçlü bir eğitim sistemi ve bilim ve teknoloji sahip olmamız gerekiyor."

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, stantları gezerek çalışmalar hakkında öğrencilerden bilgi aldı.

Kaynak: AA