Nesli Tükenmekte Olan Türlerle İlgili Çalıştay Düzenlendi

Niğde’de nesli tehlike altında olan Gök Sığırkuyruğu-Verbascum yurtkuranianum Tür Eylem Planı hazırlanması çalıştayı düzenlendi. Bir otelde düzenlenen çalıştayda Biyolog Dr. Fatoş Şekerciler, tür ile ilgili sunum yaptı.

Nesli Tükenmekte Olan Türlerle İlgili Çalıştay Düzenlendi
Orman ve Su İşler Şube müdürlüğü tarafından düzenlenen çalıştayda Adana Orman ve Su İşleri Bölge Müdür yardımcısı Mustafa Kandırmış, 7. Bölge Müdürlüğü Sulak Alan Şube Müdürü Nursel Turan, Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Turgut Koçak ve personeller katıldı.

Çalıştayda konuşma yapan Adana Orman ve Su İşleri Bölge Müdür yardımcısı Mustafa Kandırmış, Niğde’de yapılan bu çalışmaların temelde biyolojik çeşitliliğin etkin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması ile doğa koruma, doğal kaynak yönetimine katkı sağlayacağını söyledi.

Tür Eylem planı hazırlanması işi kapsamında Niğde ili sınırlarında varlıkların ve yaşam alanlarının korunmasına yönelik eylem plan 2017 yılında ihale edilmiş ve Ekim ayı sonunda tamamlanacağını ifade eden Müdür Kandırmış konuşmasında şunları söyledi:, ‘‘Dünya tarihi boyunca türlerin tek tek veya toplu olarak yok oldukları bilinmektedir. Ancak, özellikle sanayinin çok hızlı gelişmesi ve pek çok zararlı maddenin kontrolsüz bir şekilde doğaya salınması, son birkaç yüz yılda hızla çevrenin kirlenmesine, hapitatların zarar görmesine ve ekosistemlerdeki doğal dengelerin bozulmasına yol açmıştır. Bu gelişmelere paralel olarak, türlerin yok olma hızı doğal kabul edilen sınırların hayli üstüne çıkmıştır. Bu olumsuzlukların bertaraf edilmesi ve daha büyük kayıpların önlenmesi amacıyla son yüzyılda uluslararası ve ulusal boyutta girişimlerde bulunulmaya başlanmıştır. Nesli tehdit altındaki türler öncelikli olmak üzere, biyolojik çeşitliliğin korunması için bakanlığımız bünyesinde birçok proje geliştirilmekte ve yürütülmektedir. Ülkemizde bulunan 250- 250 arası bitki ve hayvan türünün varlıklarını sürdürebilmesi için özel koruma tedbirlerine ihtiyaç vardır.’’

Çalıştayda Biyolog Dr. Fatoş Şekerciler katılımcılara sunum yaparak çalıştay son buldu.
Kaynak: İHA