Müftülere Nikah Kıyma Yetkisi Verilmesi

Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı, müftülerin de resmi nikah kıymasıyla ilgili düzenlemeye ilişkin, "Yeni kanuni düzenlemeyle artık devlet memuru olan müftülerin de nikah kıyabilecek olması, bizi memnun etmiştir." dedi.



Şanlı, Türkiye Kamu-Sen Bursa Şubesindeki basın toplantısında, Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı'nın dün gece itibariyle kabul edildiğini söyledi.

Bu kanunla il ve ilçe müftülerinin de evlendirme memurları arasına eklendiğini belirten Şanlı, "Vatandaşların evlendirme işlemlerini kolaylaştırmak, daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak kanuna gerekçe olarak gösterildi ve bir çok eleştiri aldı. Mevcut yasanın ilgili maddesine 'il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verilebilir' ibaresi eklendi. Bu kanunun yasalaşmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şubesi olarak 2 Ekim 2012'de müftülerin nikah kıymasını hükumetten talep ettiklerini anımsatan Şanlı, şunları kaydetti:

"Türkiye Kamu-Sen ve ona bağlı hizmet sunan Türk Diyanet Vakıf-Sen olarak, yeni kanuni düzenlemeyle artık devlet memuru olan müftülerin de nikah kıyabilecek olması, bizi memnun etmiştir. Bir kısım çevreler, müftülerin de nikah kıyabilmeleri karşısında hop oturup hop kalkıyor ve bunlardan diğer bir kısmı da ellerinde tencere-tava sokağa dökülüp bu kanunu protesto ediyor. Bu kişiler, müftülerin de tıpkı ziraat müdürü, tapu müdürü gibi birer devlet memuru olduğunu unutuyor. Batının tüm laik ülkelerinde nikahı din adamları, yani papazlar kıyıyor ve hatta nikahlar kilisede kıyılıyor. Oralarda laiklik tehlikeye girmiyor da biz de neden girmiş olsun? Papaza hak da, müftüye haram mı?"

Şanlı, müftülüklerde kıyılacak nikahların da aynen belediyelerde olduğu gibi nüfus müdürlükleri vasıtasıyla ve oranın resmi kayıtları esas alınarak icra edilebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA